Reacția managerului SJU Piatra Neamț, după ce prefectul a precizat că secția ATI a fost mutată fără avizul DSP

Ultima actualizare: 15-11-2020 13:19
Lucian Micu
Inquam Photos / Octav Ganea

Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde s-a produs incendiul soldat cu 10 morţi, a fost mutată, sâmbătă, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat, pentru Agerpres, prefectul George Lazăr.

Managerul Spitalului Judeţean Neamţ Lucian Micu a precizat că ambele etaje erau folosite ca secţii ATI, erau avizate de DSP Neamţ şi pacienţii erau frecvent mutaţi între etaje, transmite News.ro.

„Probabil confuzia s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi şi să creştem capacitatea ATI, însă în această încăpere nouă nu au fost nici pacienţi, nici aparatură. Practic nu era funcţională”, a adăugat Micu.

El a adăugat că este vorba despre o informație care nu ar fi fost înțeleasă „de către cei care au lansat-o pe piață”, dar a precizat și faptul că ar putea fi și alte „interese în spate”.

„Mă tem că este o informaţie care ori nu a fost înţeleasă bine de către cei care au lansat-o pe piaţă, fie sunt alte interese în spate. Şi etajul 2 şi etajul 3 sunt secţii ATI cu circuite avizate de Direcţia de Sănătate Publică Piatra Neamţ. Aceste mutări de pacienţi între etajul 2 şi 3 se fac frecvent. Nu e practic nicio noutate. Probabil confuzia s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi şi să creştem capacitatea ATI, însă în această încăpere nouă nu au fost nici pacienţi, nici aparatură. Practic nu era funcţională. Tot ceea ce s-au făcut mutări de pacienţi, se fac frecvent între etajele 2 şi 3, chiar acum din nou operaţionalizăm la etajul 3 secţie ATI pentru persoane care necesită intubare, astfel încât zona de care se face vorbire nu era inclusă încă în circuitul ATI şi nici nu funcţiona”, a afirmat Lucian Micu, duminică, la Antena 3.

Chestionat dacă erau compartimentări cu rigips la secţia ATI, managerul spitalului a răspuns: „Zona care a fost afectată de incendiu nu a avut nicio legătură cu compartimentările care s-au făcut. Sunt două saloane vechi ATI şi acolo au fost persoanele ieri în cele două saloane”.

Întrebat dacă are informaţii despre cât de veche era instalaţia spitalului, Micu a replicat: „Nu am reuşit să aflu această informaţie. Ne-am canalizat foarte mult atenţia pe operaţionalizarea cel puţin a unui salon ATI. În continuare, aşa cum ştiţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ e spital suport COVID. În ce moment oricărui pacient internat în spital i se poate degrada starea de sănătate şi atunci este vital să operaţionalizăm cât mai repede o secţie ATI, acolo unde să poată primi îngrijire medicală cei a căror stare de sănătate se deteriorează”.

El a mai spus, chestionat despre faptul că apelul la 112 a fost dat la 18.46, însă incendiul izbucnise deja de 10 minute, că nu cunoaşte aceste detalii, însă cadrele medicale au intervenit cu extinctoare, însă intensitatea incendiului era foarte mare.

„Nu cunosc aceste detalii. Cu siguranţă vor fi anchete ale instituţiilor statului. Din câte înţeleg, într-o primă etapă, s-a încercat intervenţia din partea cadrelor medicale pentru stingerea acestui incendiu. El a avut o intensitate foarte mare şi probabil ulterior şi-au dat seama că nu pot rezolva singuri şi au apelat la 112. Nu aş vrea să intru într-o zonă a speculaţiilor. Fiind această acţiune de cercetare în curs, preferăm să nu facem alte declaraţii până la clarificarea tuturor aspectelor care au dus la producerea incendiului”, a conchis managerul Spitalului Neamţ.

Prefect Neamț: „Secţia ATI a fost mutată fără avizul DSP”

A fost amenajat un salon cu 2 paturi de terapie intensivă la UPU
 

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, Lucian Micu, a scris, duminică, pe Facebook, că a fost amenajat un salon cu două paturi de ATI la Unitatea de Primiri Urgenţe a unităţii sanitare.

„Am reuşit azi-noapte, împreună cu ceilalţi colegi ai mei, să ne concentrăm pe lucrurile importante şi să transferăm cu bine pacienţii care au supravieţuit la Spitalul modular Leţcani. Ulterior, am căutat şi am găsit soluţii pentru amenajarea unui salon cu două paturi ATI în Unitatea de Primire Urgenţe, pentru că, în continuare, putem avea pacienţi care vor avea nevoie de ventilaţie şi trebuie să ne asigurăm că le putem oferi toate condiţiile pentru a se însănătoşi. Sper ca în cel mai scurt timp să putem amenaja un salon nou, la etajul trei al spitalului, cu toate echipamentele medicale necesare", a scris Lucian Micu.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO