Klaus Iohannis a dat unda verde pentru urmarirea penala a patru fosti ministri
Presedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului justitiei avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de 4 fosti ministri vizati in dosarul Rompetrol: Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.
Procurorii DIICOT au cerut aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostilor ministri Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, in dosarul Rompetrol 2.
Claudiu Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor, Dan Ioan Popescu, fost ministru al economiei si comertului, in guvernarea Nastase, Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor in guvernul Tariceanu si Gheorghe Pogea, vicepremier in acelasi guvern si ministru de finante in guvernul Boc sunt acuzati de fapte de crima organizata de catre procurorii DIICOT, in dosarul Rompetrol.
Cei patru fosti minstri nu mai au in acest moment calitatea de parlamentari asa ca avizul pentru inceperea urmaririi penale trebuie dat de presdintele tarii, Klaus Iohannis, iar procurorii DIICOT au mentionat ca au facut deja demersuri in acest sens. Anchetatorii spun ca au date si informatii care ar arata faptul ca cei patru, din functiile pe care le aveau, au savarsit mai multe infractiuni, printre care constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
Grupul organizat despre care vorbesc procurorii, ar fi permis si facilitat scutirea de datorii a companiei Rompetrol, dupa ce aceasta fusese privatizata si intrase in proprietatea lui Dinu Patriciu. Suma este colosala, 603 milioane de dolari. O ordonanta de urgenta controversata a permis transformarea in obligatiuni a cate 25 de euro, subscrise de stat.
Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu nu au fost de gasit pentru a-si spune punctul de vedere. In ceea ce ii priveste pe Sebastian Vladescu si pe Gheorghe Pogea, acestia sunt suspectati ca nu au pus in aplicare dispozitiile ordonantei de urgenta date in 2003, prejudiciind statul.
Ei nu ar fi dat statului posibilitatea sa vanda obligatiuni si sa isi recupereze din datorie. Sebastian Vladescu se declara surprins de acuzatiile procurorilor.
Rompetrol a fost cumparata in 2007 de KasMunayGaz dar reprezentantii companiei sustin ca nu stiau ca privatizarea Rompetrol era vizata de vreo ancheta. Compania urma sa fie preluata anul acesta de o companie chinezeasca.
Sursa:
Etichete: klaus iohannis, rompetrol, Sebastian Vlădescu, dan ioan popescu, Mihai Tanasescu, Gheorghe Pogea,
Dată publicare:
31-05-2016 10:41