Reactiile lui Antonescu si Fenechiu, dupa ce Basescu a cerut rezolvarea problemei ministrilor penali

16-06-2013 18:28

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", presedintele Traian Basescu nu s-a declarat impotriva casatoriilor gay si a criticat proiectul pentru regionalizare, pe care Puterea il vrea gata in pana decembrie.

Seful statului s-a declarat optimist in privinta viitorului raport pe justitie sau semnarii unui nou acord cu FMI.

Si a mai precizat ca a stabilit impreuna cu premierul Victor Ponta ca trebuie rezolvata problema ministrilor cu probleme in justitie.

Un subiect controversat atins in emisiunea "Dupa 20 de ani" a fost amendamentul propus pentru Noua Constitutie, care facea imposibila casatoria intre persoane de acelasi sex.

"Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu sunt crestin ortodox si respect ortodoxia", declara Traian Basescu.

Noul amendament a fost respins de Comisie la inceputul acestei saptamani.

Traian Basescu a atins si problema raportului pe justitie, din decembrie.

Conform presedintelui, premierul Victor Ponta i-a dat asigurari ca situatia ministrilor cu dosare penale va fi rezolvata.

"Se pare ca liberalii tin foarte mult la prezenta domnului Fenechiu in Guvern. In conditiile astea, premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV si trebuie sa aiba grija sa nu creeze un moment de instabilitate politica, ce ne-ar costa infinit mai mult. Pot sa il inteleg, dar m-a asigurat ca va fi rezolvat acest lucru", spune Traian Basescu.

Fenechiu a reactionat imediat. La fel si copresedintele USL, Crin Antonescu.

Citat de Gandul.info, acesta a declarat ca la nivelul Uniunii nu s-a purtat pana acum vreo discutie referitoare la actualul ministru al transporturilor.

"Lui Traian Basescu nu ii place ce am gasit in minister. Ar fi vrut sa fie ministri care sa nu caute nimic din trecutul ministerului, a celor care s-au perindat in fruntea ministerului", declara Relu Fenechiu, pentru www.gandul.info

"PNL isi mentine sprijinul pentru ministrul Relu Fenechiu. Nu a existat nicio discutie cu premierul pe acest subiect", declara Crin Antonescu, potrivit www.gandul.info.

In ceea ce priveste regionalizarea, presedintele s-a pronuntat pentru existenta Dobrogei ca regiune separata.

Traian Basescu a criticat insa proiectul propus de liderii puterii, pe motiv ca va spori aparatul birocratic deja existent.

Potrivit presedintelui, proiectul coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea prezinta si alte riscuri de natura constitutionala: "Daca ei se gandesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali cu o autonomie larga, statul se transforma in stat federal. Deci, mare grija, domnilor politicieni, la ce faceti cu regionalizarea, ca Romania este stat unitar. In viziunea mea, regionalizarea ar trebui sa simplifice statul si costurile de functionare"

Un aspect delicat al regionalizarii ramane regiunea Covasna-Harghita.

"Nationalismul local a facut ca aceste doua judete sa fie in urma din punct de vedere al dezvoltarii. Timp de 15 ani, administratiile locale conduse de unguri au acceptat numai firme unguresti sa faca investitii", a declarat Traian Basescu.

Basescu a tinut si sa spuna in ce conditii s-ar indatora la o banca.

"Daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol as lua, pentru altceva nu. Mi-ar placea sa am o ferma, asa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, sa fac livada cu piersici, ciresi, meri", a declarat Traian Basescu.

Presedintele s-a declarat increzator in semnarea unui nou acord cu FMI si a repetat ca Romania a depasit perioada de austeritate. 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26