Reacția localnicilor din primul oraș carantinat. „Lumea aici nu prea crede în coronavirus”
O nouă localitate din România intra în carantină. Vorbim de oraşul Făget, din Timiş, cu satele aparţinătoare, unde 47 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus.
Din cauza numărului mare de persoane cu care aceştia au intrat în contact, DSP a cerut instituirea carantinei zonale. Începând cu ora 19:00 nimeni nu va mai intra şi nu va mai ieşi decât cu mici excepţii.
1.120 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, iar 351 de pacienţi sunt în stare gravă la terapie intensivă
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Oraşul Făget este primul oraş din România care intră în carantină în baza noii legi. Aici vorbim despre 7.000 de locuitori iar în ultimele două săptămâni au fost diagnosticate 47 de persoane. Cel mai mare focar e în comunitatea penticostală, unde sunt 17 cazuri.
În plus, 60 de persoane au intrat în contact direct cu cei diagnosticaţi. Prefectul judeţului Timiş şi conducerea DSP au cerut departamentului local pentru situaţii de urgenţă să închidă oraşul şi două sate din apropiere.
Marcel Avram, primarul localităţii Făget: "Timp de două săptămâni, majoritatea dintre pacienții infectați au fost duși la spitalul din Făget. Au apărut din păcate cazuri la Spitalul Orășenesc din Făget, care nu este un spital Covid."
Liliana Oneț, prefectul județului Timiș: "La ora 9 dimineață am convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și cu un vot în unanimitate s-a luat această hotărâre de carantinare."
De la ora 19 nimeni nu mai are voie să intre ori să iasă din Făget şi satele închise cu excepţia urgențelor medicale şi a celor care transportă marfă ori lucrează în zona vizată sau în afara ei. Oamenii sunt surprinşi de măsură impusă.
Reporter: Lumea crede în coronavirus?
Femeie: Nu prea. Te duci la cumpărături, oamenii stau în spatele tău, nu poți să facă nimic.
Bărbat: "De mine nu se prinde oricum."
Bărbat: "Nu cred nimic."
Bărbat: "Acolo unde văd că oamenii poartă mască, port şi eu. Dacă ei nu poartă mască, cum să port eu?"
Femeie: "E groaznic că se instituie carantina, pentru că lumea aici nu prea crede în coronavirus. O să fie dificil pentru cei care au copii mici."
Situaţia este gravă şi la o fabrica de vagoane din Drobeta Turnu Severin. Unitatea s-a închis acum 10 zile, când cinci angajaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Ulterior, au mai fost confirmate 173 de cazuri. Iar duminică, alţi 14 angajaţi chemaţi pentru testare au fost lăsaţi să aştepte 6 ore într-un cort de triaj.
Angajat: Ne este foame, ne este sete, suntem îngrămădiţi. Suntem 12 oameni într-un cort de 4 pe 4, îngrămădiţi umăr la umăr.
Şi într-un cămin de bătrâni din Bucureşti, 35 de rezidenţi au fost depistaţi cu Covid-19 şi se aşteaptă că numărul lor să crească. Şefii căminului acuza că Direcţia de Sănătate Publică a întârziat testarea. Mai rău, pentru că nu mai erau locuri în spitale, mai mulţi vârstnici confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 au aşteptat în cămin până când au fost internaţi.
Este a cincea zi în care sunt confirmate peste 1000 de persoane cu noul coronavirus în numai 24 de ore. 351 sunt în secţiile de terapie intensivă, iar autorităţile susţin că sistemul sanitar va fi în criză şi va atinge pragul roşu când vor fi 2000 de pacienţi în stare critică, pentru că tot atâtea paturi există în unităţile din România. Mai grav este că doar 840 sunt complet echipate. În acest moment mai multe spitale au anunţat că paturile ATI sunt ocupate aşa că bolnavii în stare gravă vor fi duşi în alte localităţi.