Reacția IGSU după ce mai mulți români s-au supărat pe mesajele RO-ALERT
Vineri a avut loc un nou test al sistemului RO-Alert, prin care românii sunt avertizați în situații de urgență.
Evaluarea aplicației a început pe 17 iulie și se va încheia pe 30 iulie, potrivit lui Raed Arafat. Mesajele dese primite în ultimele zile de români au generat reacții diverse: de la glume pe rețelele de socializare, la situații de panică și iritare. IGSU transmite că nu este recomandată dezactivarea primirii acestora.
Explicațile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
Derularea testelor de transmitere a mesajelor de avertizare RO-ALERT către populaţie este obligatorie, având în vedere scopul pentru care a fost conceput acest sistem, iar dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
"Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă asigură că aceste teste au rolul de a identifica eventualele erori ale sistemului care nu pot fi remediate pe timpul producerii unei situaţii de urgenţă reală. Perioada alocată testelor este până la data de 30 iulie, iar în cazul persistenţei unor erori, aceasta ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT. Suntem conştienţi de disconfortul creat şi ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie, având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT", se arată în comunicatul IGSU
În cursul dimineţii de vineri, în urma transmiterii mesajelor de avertizare RO-ALERT către populaţie, în mai multe zone din ţară au fost sesizate atât cazuri de primire multiplă a respectivului mesaj, cât şi de modificare a textului transmis (separare cuvinte, introducerea literelor 'ro' în corpul textului).
"Dezactivarea opţiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieţii comunităţilor în cazul producerii situaţiilor de urgenţă reale. Totodată, vă adresăm rugămintea de a nu apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a semnala eventuale deficienţe ale Sistemului RO-ALERT", se precizează în comunicat.
IGSU asigură cetăţenii că toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialiştii angrenaţi în tot acest proces, urmând ca disfuncţionalităţile să fie remediate în timpul cel mai scurt posibil.