S-a terminat răbdarea la BOR. ÎPS Teodosie, pe ordinea de zi a Sf. Sinod pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”
Arhiepiscopul Tomisului Teodosie va fi judecat la finalul lunii de Sfântul Sinod pentru încălcarea ordinii și tulburarea păcii bisericii, răzvrătire, indisciplină și presiune publică.
Toate au legătură cu insistențele sale ca Arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de Mitropolie, dar controverse a stârnit și o nouă declarație făcută de Teodosie. El a spus că „bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate comit un adulter”.
Întrebare: „Căsătoria cu o femeie care a fost măritată și este în prezent divorțată este păcat, eu fiind necăsătorit?”.
ÎPS Teodosie: „Dacă este divorțată, trebuie tot preotul să lămurească. A vrut ea să divorțeze? Dacă a vrut ea, cel necăsătorit dacă se căsătorește cu ea săvârșește adulter, cum spune mântuitorul”.
Primii care au reacționat la aceste vorbe ale arhiepiscopului au fost enoriașii.
Femeie: „Nu sunt de acord cu așa ceva”.
Au venit apoi reacțiile unor profesori în teologie.
Radu Preda, preot profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj: „A încadra recăsătorirea la adulter sau la alte forme monstruoase de raporturi nelegitime și neconsimțite nici de Scriptură mi se pare un abuz de cuvinte. Denotă o brutalitate morală, un moralist brutal, care nu are nimic de a face cu tactul pastoral”.
Iată ce ne-a transmis și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe: „Nu mai am cuvinte să comentez mesaje debitate de cel al cărui personal purtător de cuvânt are datoria să o facă la solicitarea presei... (...) La proxima ședință a Sinodului, din 29 februarie, se va discuta acest caz fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române”.
A urmat un comunicat al Patriarhiei Române, emis de Cancelaria Sfântului Sinod în care se folosesc expresii dure: încălcarea ordinii statutare a bisericii, tulburarea păcii din viața Bisericii, acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.
Aceste acuzații au legătură și cu solicitările repetate ale ÎPS Teodosie de a fi ridicat la rang de mitropolit - prin transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în Mitropolie. Aceste cereri, spune biserica, au fost refuzate pe motiv că nicio altă eparhie nu a dorit să se alăture Arhiepiscopiei lui Teodosie în noua structură - o condiție obligatorie pentru ridicarea în rang.
Cum rămâne, totuși, cu cei care se recăsătoresc?
Ioan Valentin Istrati, preot profesor, specialist în Teologie Liturgică: „Orice om aflat într-o situație din aceasta trebuie să meargă la un duhovnic și să își ia un canon de pocăință, de îndreptare a vieții. Biserica acceptă ca soluție de avarie căsătoria a doua, a treia, dar niciodată a patra”.