”Fără adunări pentru liturghiile de Crăciun”. Este îndemnul Comisiei Europene, care le recomandă preoților să transmită slujbele online sau la televizor. În caz contrar, potrivit experților, ar putea apărea riscul unui nou val de infectări.

În replică, atât ortodocșii cât și catolicii vor slujbe tradiționale cu oameni în lăcașurile de cult, dar cu respectarea măsurilor de protecție.

O decizie finală va fi luată joi, după o ședință la care vor participa reprezentanții cultelor de la noi și secretarul de stat Raed Arafat.

Să se ia în considerare evitarea ceremoniilor religioase cu mari adunări, înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau radio”.

Recomandarea apare în proiectul european privind măsurile anti-covid pentru sărbători.

Însă reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române afirmă categoric că anularea slujbelor în biserici nu intră în discuție.

Vasile Bănescu: ”Nu se pune problema anulării sau transferării radicale în online a slujbei de Crăciun pentru că vorbim de un necesar dialog între autorități și culte, ambele sfere au un interes comun: protejarea oamenilor prin respectarea acestor măsuri”.

Mai mult, Comisia Europeană recomandă menținerea interdicției de deplasare după 10 seara inclusiv în ultima zi din acest an, adică de Revelion.

În acest context, majoritatea slujbelor, atât de la ortodocși cât și de la catolici, vor fi adaptate pentru acest program.

Deja, reprezentanții Catedralei romano-catolice din București au anunțat că tradiționala slujbă din seara de Crăciun care începea la ora 24 va fi mutată anul acesta la ora 21, astfel încât să poată participa toți cei care își doresc, însă va fi transmisă și pe internet pe catedralaonline.ro.

 

”Oriunde am fi și oriunde ne-am ruga, Dumnezeu ne ascultă”

 

De asemenea, ieslea simbolică de la Bethleem prin fața căreia treceau credincioșii catolici în seara de Crăciun va fi așezată anul acesta afară, în curtea Catedralei Sfântul Iosif.

Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt: ”Autoritățile ne-au dat asigurări că bisericile nu se vor închide în sărbătorile Crăciunului atât timp cât se păstrează regulile: distanțare, purtare mască, nu e un motiv să fie închise bisericile. Oamenii au nevoie să trăiască momente religioase. Esența bisericii e de comuniune, de a aduna. Chiar dacă vor fi foarte multe cazuri, OSCE-ul a zis că libertatea religioasa nu poate fi îngrădită”.

Părintele Stoica din Capitală a investit 20.000 de lei în cele 5 camere 4K amplasate în lăcașul de cult, prin intermediul cărora transmite toate slujbele pe pagina de Facebook, atât pentru credincioșii din străinătate, cât și pentru cei izolați ori cu boli cronice. Pe ceilalți îi așteaptă însă în biserică.

Aici e o cameră care preia un cadru general și de asemenea la cor e o cameră și încă una la sfântul altar”.

Dumnezeu, oriunde am fi și oriunde ne-am ruga, Dumnezeu ne ascultă. Sunt foarte, foarte mari riscuri să ne și îmbolnăvim, așa că mai bine privim slujba de acasă, ne rugăm de acasă și poate vom fi mai păziți”.

După recomandările făcute de Comisia Europeană, reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte au anunțat că joi la ora 17 va avea loc o videoconferință la care vor participa toți cei 18 reprezentanți ai cultelor din România.

La această ședință va participa și secretarul de stat Raed Arafat, dar și secretarul general al Guvernului, iar după această videoconferință se va anunța și decizia finală cu privire la organizarea slujbelor de Crăciun.