Rata de infectare peste 6 în marile orașe. Ce spun autoritățile despre carantinarea Clujului și a Brașovului
Municipiul Timișoara rămâne în carantină încă o săptămână. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență - același care acum câteva zile votase pentru ridicarea restricțiilor.
Totuși, măsurile nemulțumesc unele autorități locale care cer să se impună carantina și în alte localități din țară unde rata de infectare trece de 6.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primarul Dominic Fritz s-a referit direct la București, dar în aceeași situație mai sunt Cluj-Napoca și Brașovul.
În Timișoara, rata de îmbolnăvire cu coronavirus a fost miercuri de 8.43. Alături de municipiul reședință de județ rămân încă o săptămână în carantină și localitățile din jur: Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă.
Spitalele din oraș sunt suprasolicitate și niciunul dintre cele 61 de paturi de terapie intensivă nu este liber.
Dominic Fritz, primar Timișoara: "UPU nu mai poate să mai primească alte cazuri decât Covid-19, ambulanțele îmi spun că aproape nu mai fac față".
Institutul de Sănătate Publică a apreciat că situația în zonă este extrem de gravă și a propus încă două săptămâni de carantină.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a considerat că deocamdată este suficientă numai una.
Flaviu Cioca, director DSP Timiș: "Din punctul nostru de vedere 7 zile este o perioadă minimă în care putem evalua efectele acestor măsuri".
Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș: "Având în vedere că rata a crescut în Timișoara cu doar 10% în raport cu media națională, consider că această carantină și-a arătat anumite efecte".
Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș: "Asta este, trebuie să respectăm regulile chiar dacă suntem supărați, frustrați sau nemulțumiți. Legile sunt legi".
Dominic Fritz: "Nu se poate ca noi în Timișoara să fim tratați considerați altfel decât altundeva în țară. Mă aștept ca aceleași măsuri și argumente care sunt aplicate în Timișoara să se aplice și în municipiul București".
Limita de 6 a ratei de infectare - care impune măsură carantinei - a fost depășită și în alte orașe mari din țară.
Mii de turiști la Poiana Brașov
În Cluj-Napoca sunt - de exemplu – 6,39 de cazuri la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore au fost confirmate cu SARS-CoV-2 aproape 400 de persoane. Nici aici nu mai sunt locuri în secțiile de terapie intensivă.
Autoritățile locale nu se grăbesc însă să pună restricții mai dure pentru combatarea coronavirusului.
Tasnadi Istvan- Szilard, prefectul județului Cluj: "În momentul de față, cu datele prezentate și astăzi, nu se impune carantinarea municipiului".
Soluția carantinei nu a fost luată în calcul nici de autoritățile din Brașov - oraș cu o rată de infectare de 7,02. Se pregătesc însă alte măsuri. Primele - în Poiana Brașov.
Allen Coliban, primar Brașov: "Pregătim o regândire a sistemului de cozi, astfel încât să avem fluxuri paralele și să reducem aglomerarea din coadă. Pe de altă parte, vrem pe perioada weekend-ului să interzicem activitatea apresski-urilor".
La sfârșitul săptămânii trecute, în Poiana Brașov au fost mii de oameni, iar cozile la instalațiile de transport pe cablu s-au întins pe sute de metri.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, cluj, brasov, carantina, rata de infectare,
Dată publicare:
24-03-2021 19:45