Ședința CNSU, amânată pentru joi. Măsurile care ar putea fi aplicate în București
Crește numărul de cazuri în București. Miercuri au fost 1.092, iar rata de infectare a ajuns la 6,37 la mie.
„Este o problemă complicată'', recunoaște inclusiv președintele României, care cere măsuri suplimentare, doar că autoritățile responsabile au amânat din nou să ia o decizie fermă.
Comitetul pentru Situații de Urgență analizează până joi propunerile privind restricțiile. Încă se discută dacă se va scurta programul magazinelor, mai ales în weekend, sau daca va începe mai devreme carantina de noapte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Președintele Klaus Iohannis spune că, în acest moment, nu este nevoie ca Bucurestiul să intre în carantină.
Klaus Iohannis, președintele României: „Probabil este nevoie de reducerea acestor aglomerații, în special în weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările.''
Potrivit unor surse guvernamentale, discuțiile care se poartă acum înclină mai mult pentru restricții pe timpul weekend-ului. O variantă ar fi ca magazinele și mall-urile să se închidă sâmbătă și duminică la ora 18.00.
Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au venit și cu varianta de a menține magazinele deschise până la ora 21, ca până acum, dar cu limite privind distanța minimă de doi metri între clienți.
Alin Stoica, prefect București: „De la DSP am primit propuneri de reducere a programului și de limitare a numărului de persoane prezente, printr-un calcul pe care îl consider greșit și ar trebui să-l ajustăm. Propuneau, practic, mărirea unei cote de persoane care să aibă acces.”
Specialiștii din sănătate au propus, printre altele, program de lucru decalat și triaj epidemiologic în instituții, iar acolo unde se poate, lucrul să fie cât mai mult online. Pentru evenimente private există varianta de limitare la 16 persoane a participanților la cununii, botezuri și înmormântări. Terasele vor rămâne deschise, dar autoritățile spun că le vor închide pe cele care nu respectă regulile, de la prima abatere.
Între timp, la Ministerul Sănătății se lucrează la o nouă formulă de calcul pentru rata de incidență. Schimbarea ar fi că se va decala cu trei zile calcularea numărului de cazuri, pentru a fi luate în considerare și testele nealocate încă unui anumit județ.
Într-un comentariu pe Facebook, adresat șefei PNL din București, Ministrul Sănătății spune că modul în care a fost calculată rata de incidență în perioada alegerilor parlamentare este unul „inovativ'', care ridică semne de întrebare. Situația a fost comentată și de șeful statului.
Klaus Iohannis, președintele României: „Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt însă diferite. Să ne implicăm unde este nevoie, să creștem numărul de paturi la ATI, să fim mai proactivi, ca să facem față valului trei.''
Între timp, Primăria Sectorului 5 a anunțat pe Facebook o dispoziție prin care, de joi, magazinele, terasele, service-urile auto de pe raza sectorului se vor închide la 7 seara, iar în weekend la 5 după-amiaza. Program redus ar avea și piețele agroalimentare, dar și locurile de joacă. Propunerile nu se vor aplica, însă, spune prefectul, pentru că decizia finală se va lua la nivelul întregului oraș, nu separat, pe sectoare. Noile măsuri, care vor fi anunțate joi, ar putea intra în vigoare chiar de la sfârșitul acestei săptămâni.