Pentru prima dată în ultima perioadă, rata inflației a scăzut sub pragul de 10%: ”Un lucru foarte, foarte bun pentru România”
Vești bune pentru români. Pentru prima dată în ultimele luni, rata anuală a inflaţiei a scăzut - în luna iulie 2023 - sub pragul de 10%. Mai exact, a ajuns la 9,4%, de la 10,3% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%.
”Asta este un lucru foarte, foarte bun pentru România și pentru români, mai ales că suntem într-o perioadă destul de grea pentru țară, fiindcă știm bine cum evoluează deficitul bugetar și problemele care se creează în jurul acestui lucru și, sigur, suntem foarte atenți ca să putem continua finanțarea din fondurile europene și mai ales să nu ne pierdem banii europeni și proiectele de investiții pe care le avem în implementare”. - a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vineri dimineață.
Reporter: S-ar putea să scadă și mai mult inflația, până la finalul anului?
Ministrul Marcel Boloș: ”Trendul este descrescător, deci este limpede că noi, acum, dacă ansamblul de politici monetare și fiscale îl gândim încât inflația să se ducă și mai în jos, pentru toți românii este un lucru foarte bun și un lucru care ar trebui să conducă pe mai departe la scăderea prețurilor la consum și la utilități.”
De ce nu scăpăm și de scumpiri? ”Nu se rezolvă de pe o zi pe alta”
Deși inflația este în trend descrescător, acest lucru nu se simte foarte bine și la prețuri.
Ministrul Finanțelor spune că mai trebuie să treacă un timp, pentru că este vorba despre stabilitatea macroeconomică, care ”nu se rezolvă de pe o zi pe alta”.
Reporter: Dar scumpirile, domnule ministru, când se vor domoli? Când vor simți românii că plătesc mai puțin? Pentru că, în continuare, sunt ridicate...
Ministrul Marcel Boloș: ”Da. Aici trebuie să avem o perioadă de stabilitate, mai ales din punct de vedere economic și să continuăm programele și politicile noastre de susținere a investițiilor mediului de afaceri. Astfel de probleme de stabilitate macroeconomică nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Sunt politici guvernamentale pe care va trebui să le susținem în continuare, pe ceea ce înseamnă stimularea investițiilor și cred că pe termen lung acesta este un demers de care trebuie să ne ținem, fiindcă este foarte important să creăm capacități de producție suplimentare și să putem să stabilizăm partea de evoluție a prețurilor și să asigurăm consolidarea fiscal-bugetară, care este foarte importantă pentru țară”.
Inflația în România, iulie 2023, date oficiale
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, citează Agerpres.
În iulie comparativ cu iunie, rata inflaţiei a fost 0,15%.
"Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) este 13,7%", se arată în comunicatul INS.
Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%.
Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 8,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) determinată pe baza IAPC este 12,1%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi. Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflaţiei din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).
De asemenea, se menţionează incertitudini ample privind traiectoria proiectată în contextul probabilei adoptări a unor măsuri de corecţie fiscală pe partea veniturilor bugetare, cu impact direct asupra inflaţiei IPC (de exemplu, majorări ale impozitelor indirecte - TVA, accize).