Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 20:00
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 18:37
Categorie: Stiri actuale

Zăpada căzută din belşug, la munte, creează peisaje spectaculoase, dar şi capcane periculoase.

În Poiana Braşov, brazii au început să cedeze sub greutatea ei şi ameninţa pârtiile, instalațiie de transport pe cablu şi chiar turiştii. Iar autorităţile au hotărât, din păcate, să taie copacii, care se pot prăbuşi pentru că sunt înveliţi într-o mantie de gheaţă care nu se poate îndepărta.

Rasună drujbele în Poiana Braşov. Sunt angajaţii Regiei Locale a Pădurilor care au misiunea să pună la pământ copacii care, sub greutatea zăpezii, se pot prăbuşi pe părţii sau peste instalaţiile de transport pe cablu.

Pericolul a apărut din cauza ninsorilor abundente, urmate de ceaţă, umezeală şi chiciură. Stratul gros de zăpadă s-a transformat într-un înveliş de gheaţă care nu poate fi îndepărtat.

Una dintre instalaţiile de transport din Poiana Braşov nu funcţionează de cinci zile.

Doru Pințoiu, angajat al companiei de transport pe cablu: "A căzut un brad peste linie şi a făcut pagube la un pilon mai jos. Dar sunt mai mulţi brazi care sunt potenţiale pericole pentru linie şi atunci au hotărât să îi îndepărtăm pe toţi."

În total, silvicultorii ar trebui să taie 80 de copaci. Dar operaţiunea este grea, pentru că în pădure, zăpada depăşeşte un metru şi jumătate. În plus, pârtiile sunt pline de schiori.

Nicușor Jinga, Salvamont Poiana Brașov: "Copacii sunt foarte încărcaţi, şi-au dublat, şi-au triplat greutatea. Zăpada depusă pur şi simplu s-a tasat pe copaci, e cimentată, nu poate fi îndepărtată în niciun fel."

Şi riscul de avalanşa este uriaş în Poiana Braşov. Zăpada o poate lua la vale chiar şi la un zgomot mai puternic. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să evite în această perioadă ascensiunile montane ori să ceară sfaturi înainte de a alege un traseu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

O femeie a ajuns în zona unei râpe cu înclinare mare, la Poiana Braşov. FOTO
Experiențe inedite pentru turisți, la Brașov. Sumele plătite pentru zborul cu parapanta
VIDEO PROTVPLUS.RO