Răsturnare de situație în cazul fostului militar irakian, acuzat că producea arme la imprimante 3D. El ar fi chemat poliția
Fostul militar irakian, acuzat că producea arme la imprimante 3D, în județul Timiș, a fost eliberat de polițiști și va fi cercetat în libertate.
Expertiza preliminară a arătat că prototipurile ridicate de la el erau de panoplie și NU puteau fi folosite ca arme de foc.
De altfel, bărbatul are un istoric tumultos: în urmă cu 15 ani, a deținut o firmă de consultanță și securitate în Irak, unde avea contracte cu statul american. Atunci, mai mulți angajați de-ai lui au devenit informatori pentru FBI și ulterior au fost torturați, fără să se știe nici acum de către cine.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mustafa: „Acestea sunt bombele despre care au vorbit și acestea sunt artificii pe care oricine peste 18 ani poate să le cumpere de oriunde”.
Mustafa Al-Khudairi a fost eliberat noaptea trecută din arestul Poliției Timiș. Expertiza preliminară a infirmat bănuielile anchetatorilor: armele produse la imprimantele 3D nu puteau fi folosite ca arme de foc.
Bărbatul are o varianta uluitoare: spune că tocmai el i-a abordat pe polițiști și s-ar fi oferit să le facă gratuit un design pentru arme noi.
Mustafa Al-Khudairi: „I-am adus aici, le-am arătat tot ce aveam, au văzut mostrele, au văzut tot ce aveam aici. Am încercat să fac totul legal, la vedere. Am cumpărat arme nefuncționale din Germania, legal, și le-am folosit ca inspirație să desenez altele pentru Poliția din România”.
Polițiștii au ridicat din locuința lui două arme letale de asalt, 11 arme asemănătoare celor letale, muniție și componente pentru dispozitive explozive.
Valentin Buruga, avocatul suspectului: „În raportul preliminar a reieșit că armele ridicate sunt nefuncționale, complet inutilizabile. În rest, ancheta e in desfășurare”.
Bărbatul susține că lucrează cu multe firme din Statele Unite ale Americii, pentru care face proiectul și desing-ul armelor. Ei le produc, mai departe, în serie.
Mustafa Al-Khudairi: „Este absolut imposibil să printezi o armă funcțională. Dacă întrebi orice expert, tot timpul ai nevoie de părți metalice să faci o armă de foc să funcționeze”.
Reprezentanții poliției nu au dorit să comenteze acuzațiile aduse de suspect.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au transmis, într-un comunicat, că "Cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activități infracționale, inclusiv în vederea stabilirii caracteristicilor tehnice și funcționabilității componentelor din material plastic/polimer”.