Fostul militar irakian care fabrica arme în Timiș, plasat sub control judiciar. Cum glumea cu anchetatorii

Dată publicare: 10-07-2020 07:51
Dată actualizare: 10-07-2020 09:56


Bărbatul din Timiș în locuința căruia polițiștii au găsit un atelier de fabricat arme a fost plasat joi noapte sub control judiciar.

 

Inițial, individul cu dublă cetățenie - irakiană și britanică - a fost reținut pentru 24 de ore. Iar în fața anchetatorilor a încercat să se apere.

A spus că proiectează jucării, dar și că armele confiscate de autorități erau modele de airsoft, care ar fi trebuit să ajungă la firme din Statele Unite.

Cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, Mustafa Al-Khudairi nu pare speriat de ce au găsit anchetatorii în locuință lui de lângă Timișoara.

În timpul perchezițiilor și la audieri a afișat o atitudine relaxată și uneori chiar a glumit cu polițiștii.

Investigator: ”Când am descins de dimineață și i-am solicitat să prezinte dacă deține bunuri contra dispozițiilor legale a spus că nu are niciun fel de arme, că sunt doar jucării, și na, surpriza a fost să găsim mai mult decât ne așteptam”.

Reporter: De unde aveți armele?
Mustafa Al-Khudairi: Nu am niciun fel de armă. Am doar jucării.
Reporter: Ce aveți?
Mustafa Al-Khudairi: Jucării!
Reporter: Jucării? Vindeți jucării?
Mustafa Al-Khudairi: Nu le vând, le proiectez”.

Polițiștii au ridicat din locuința suspectului două arme letale de asalt, automate - cu destinație militară - despre care se crede că provin din contrabandă.

De asemenea, au găsit 11 arme asemănătoare celor letale, muniție și componente pentru dispozitive explozive.

15 imprimante 3D folosite la fabricarea armelor au fost și acestea confiscate.

Investigator: ”Foarte multe componente și piese destinate confecționării de arme, s-au găsit multe elemente destinate confecționării de explozibil, în mod artizanal. Este vorba atât de arme confecționate în mod artizanal prin imprimare, prin această imprimanta 3D pe care o deține sau mai multe imprimante 3D, cât și mai multe arme de serie, de contrabandă, metalice, reale”.

 

Avocat: ”S-au găsit arme, dar arme dezafectate”

 

Valentin Buruga, avocatul suspectului: ”S-au găsit arme, dar arme dezafectate, care sunt incomplete sau inutilizabile. Practic, este vorba de arme de panoplie pe care le-a folosit că model pentru fabricarea armelor de soft. El se ocupa de proiectarea armelor de softair. Avea contracte cu firme din America, pentru care producea proiectele, proiectele fiind expediate către America. În mod legal. Și ei produceau armele, în situația în care le convenea proiectul”.

Mustafa Al-Khudairi a fost reținut pentru 24 de ore. Bărbatul este fost militar și s-a mutat în România acum zece ani. În Timiș locuia de trei ani.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO