Asistenta medicală din Botoșani declarată ca fiind deces Covid-19 nu a fost, de fapt, infectată. Moartea ei rămâne un mister

26-05-2020 08:43


Moartea unei asistente de la Spitalul Județean Botoșani, transferată la Iași și tratată pentru COVID-19, dă naștere unei dispute între cadrele medicale și autorități.

Femeia a fost inițial declarată decedată din cauza noului coronavirus, dar INSP a revenit asupra comunicării - ultimele două teste au ieșit negative. Colegii asistentei spun însă că aceasta nu suferea de alte afecțiuni și cer ca decesul să fie încadrat corect.

Colega asistentei medicale: ”Un tribut pe care personalul medical îl plătește în această pandemie. Toți suntem marcațI sunt pierderi de vieți omenești. Toate eforturile noastre de a salva pe ceilalți au și un efect negativ asupra colegilor noștri care își pierd viață”.

Asistența, în vârstă de 46 de ani, a fost depistată pozitiv în urmă cu o lună. La fel, soțul său, așa că ambii au fost transferați, de la Botoșani, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

După trei săptămâni de spitalizare, femeia a decedat. În acte, din cauza SARS-COV 2. Totuși, Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o corectură, în cazul ei: rezultatele ultimelor două teste prelevate înainte de a muri au venit abia ieri. Ambele, negative.

Pentru că nu suferea de alte afecțiuni, sindicaliștii de la Botoșani au anunțat că vor face toate demersurile pentru a demonstra că virusul este singurul vinovat de moartea asistenței. Colegii au ținut marți un moment de reculegere.

Valentina Morcov, medic infecționist - coleg cu asistenta: ”A fost o asistență extraordinară, care își iubea meseria și avea o grijă deosebită de pacienții pe care îi îngrijea. O bună colegă și prietenă. Este un sacrificiu pe care nimeni nu și l-ar fi dorit în această lupta nedreaptă. O știați bolnavă? Nu. Era o persoană activă”.

Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară: ”Vom face toate demersurile pentru reclasificarea cauzei decesului, așa cum se arată și pe certificatul constatator. Suntem cel puțin revoltați, asta doar în cazul în care ei încearcă să nu fie plătite drepturile de urmăș băiatului colegei noastre. Vom solicită inclusiv spitalului de la Iași să ne pună la dispoziție toate documentele pentru a demostra contrariul celor afirmate de autorități”.

Medicii infectionisti susțin că plămânii femeii erau extrem de afectați după episodul COVID-19.

Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: ”A urmat tratamentul cu remdesivir pentru o perioadă de 10 zile. A avut 2 teste negative, iar decesul a fost produs printr-o afectare pulmonară printr-o disfuncție pulmonară gravă apărută după părerea mea în urma unor modificări de ordin structural care apare ca urmare a prezenței virusului în zona pulmonară”.

Este cel de-al doilea cadru medical de la Botoșani care moare la doar câteva zile după ce testele arată că nu mai avea virusul în organism. În urmă cu mai bine de o lună, o altă asistentă, în vârstă de 58 de ani și-a pierdut viață în coditii similare.

 

 

Deces după o lungă internare la Terapie Intensivă

 

În urmă cu câteva săptâmâni, s-a infectat. Pentru că starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, asistenta a fost transferată la Iaşi şi internată la secţia Reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase, unde, în pofida eforturilor medicilor, a decedat.

”A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57