Răspunsul Arhiepiscopului Teodosie la întrebarea dacă este "Il capo di tutti capi"
"Procurorul voia să-l scoată pe arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţia sa Teodosie, "il capo di tutti capi".
Este declaraţia unui preot care a stârnit hohote de râs, vineri, la instanţă supremă, unde a avut loc ultimul termen în dosarul Nazarcea, cu presupuse fraude cu fonduri europene. Achitat deja în prima instanţă, înaltul prelat s-a arătat optimist şi zâmbitor, mai ales că procurorii au renunţat să mai ceară condamnare cu executare şi vor măcar o pedeapsă cu suspendare.
Reporter: "Cum comentaţi acuzaţiile DNA?"
Arhiepiscop Tomis: "Nu le comentez, se vor lămuri de către instanţă "
Arhiepiscopul Teodosie a avut motive să zâmbească. Procurorii care până mai ieri îl voiau în spatele gratiilor, acuma cer doar o pedeapsă cu suspendare.
În plus, atmosfera din sala de judecată a fost relaxată:
Unul dintre preoţii inculpaţi în dosar a declarat că încă de la prima audiere procurorul ar fi vrut să-l dezbrace de haina monahală şi că magistratul ar fi vrut să-l scoată pe Înalt Preasfinția sa Teodosie, capo di tutti capi.
Reporter: "Sunteţi capo di tutti capi, cum ar fi vrut să vă scoată procurorul?"
Arhiepiscop Tomis: "Se va vedea mai pe urma"
Reporter: "Văd că râdeţi, este ridicol?"
Arhiepiscop Tomis: "Nu spun că este ridicol "
Procesul legat de podgoria Nazarcea şi de acuzaţia că ar fi fost accesate ilegal fonduri europene a ajuns la final.
Magistraţii vor decide peste două săptămâni dacă îl vor achita pe Arhiepiscopul Tomisului, cum a făcut prima instanţă, sau dacă îl vor condamna.
Alexandru Cazacu, avocat: "Toţi inculpaţii au fost achitaţi în fond, şi atâta vreme cât procurorii nu au venit cu probe suplimentare, singura soluţie pe care puteau să o facă inculpaţii a fost achitarea".
Procesul a început în 2017, când Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie a fost acuzat că, alături de alte 5 persoane, ar fi prezentat agenţiei de plăţi şi intervenţie în agricultură documente false pentru a obţine o finanţare europeană de 1,3 milioane de lei. Banii ar fi fost necesari pentru a susţine o cultură de vită de vie nobilă, pe un teren pe care, susţin procurorii anticorupţie, ar fi crescut doar buruieni. În vara anului trecut, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea.