Raportul în urma exploziei de la Crevedia a fost finalizat. Ce au constatat specialiștii Insemex Petroșani
Specialiștii Insemex Petroșani au finalizat raportul în urma exploziei de la Crevedia, petrecută în august anul trecut.
Potrivit acestora, înainte de explozie, pe o distanță de 40 de metri în zona respectivă, s-a ridicat un nor de gaze, apoi s-au produs mai multe explozii succesive de proporții! Șase oameni au murit în urma deflagrației.
Specialiștii au cel puțin trei variante cu privire la declanșarea propriu-zisă a incendiului: o scânteie, o țigară aprinsă sau chiar îmbrăcămintea unui muncitor care a produs energie statică.
Raportul specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecţie Antiexplozivă Petroșani arată că, pe 26 august, în dreptul stației GPL de la Crevedia, s-a ridicat un nor de gaze care s-a întins, estimează cei la Insemex, pe o suprafață de 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
Raportul confirmă ceea ce se bănuia deja: și anume că transvazarea GPL-ului a fost făcută cu dispozitive neadecvate, dintr-o cisternă mare într-una mai mică.
Exploziile au fost succesive și de amploare, iar efectul lor a fost nimicitor, dar este greu de identificat exact cauza declanșării acestora. Specialiștii Insemex au oferit însă câteva variante: sursa putea fi "mecanică, termică, electrică sau electrostatică.”
Altfel spus, nu este exclus ca o scânteie să fi fost produsă de reacția electrostatică a hainelor neadecvate purtate de un muncitor, care în astfel de condiții ar fi trebuit să fie antistatice.
De asemenea, o țigară aprinsă sau o scânteie produsă prin lovirea unor unelte ar fi putut declanșa explozia în urma căreia șase persoane și-au pierdut viața.
Sorin Barbu, fiul celor doi soți morți în incendiu: „Nu ne interesează de la ce s-a aprins, ne interesează cum a ajuns gazul la noi în curte.”
Raportul Insemex va fi anexat celui realizat de Institutului Național de Expertize Criminalistice. Abia apoi, procurorii ar putea hotărî trimiterea dosarului în judecată.
În acest dosar, s-au constituit peste 130 de părți civile, care au avut de suferit de pe urma exploziilor și care pretind despăgubiri de aproape 27 de milioane de euro. Până acum, cel puțin trei familii au primit în total 500 de mii de euro.
Patronii stației GPL din Crevedia, doi bărbați, sunt în arest la domiciliu. Inițial, au fost arestați preventiv și au stat după gratii timp de 3 luni.