Raport: Mai mult de un sfert dintre romani spun ca au dat mita in sistemul sanitar

Ultima actualizare: 12-07-2013 00:19
Spaga euro

Mai mult de un sfert dintre romani, 27%, spun ca au dat mita in sistemul sanitar, iar 65% considera ca fenomenul coruptiei in general s-a amplificat in ultimii doi ani, potrivit Raportului facut public marti de Transparency International.

In ceea ce priveste perceptia coruptiei, Romania se situeaza pe pozitia a 6-a dupa Portugalia, Franta, Cipru, Spania si Marea Britanie si peste media UE, de 52%. De asemenea, procentul celor care cred ca nivelul coruptiei a ramas acelasi este de 27%, in timp ce 8% considera ca a scazut.

De asemenea, romanii se numara printre cetatenii UE care considera ca problema coruptiei in sectorul public este una foarte serioasa. In acelasi context, romanii considera, in proportie de 63%, ca relatiile personale sunt foarte importante in solutionarea unor probleme in sectorul public, Romania situandu-se totusi pe locul al 16-lea dintre cele 20 de tari UE in care s-a desfasurat sondajul pe baza caruia a fost realizat raportul Transparency International, dar foarte aproape de media UE.

Majoritatea cetatenilor UE considera ca partidele politice sunt cele mai afectate de coruptie, urmate de Parlament, oficiali, mediul de afaceri, presa, sistemul judiciar, politie, sistemul medical, culte, educatie, ONG-uri si Armata. Si in cazul Romaniei, tot partidele politice sunt indicate drept principala sursa de coruptie.

Dintre cei chestionati, 17% au recunoscut ca au dat mita in ultimele 12 luni, cand s-au aflat in contact cu entitati dintre cele incluse in topul coruptiei. Din acest punct de vedere, Romania s-a situat pe locul al saselea in UE, dupa Lituania, Grecia, Slovacia, Letonia si Cipru si peste media UE, de 11%.

Cei mai multi europeni, 12%, afirma ca au dat mita in domeniul serviciilor de sanatate. In cazul Romaniei, procentul celor care spun ca au dat mita in sistemul sanitar este de 27%, romanii situandu-se pe locul trei dupa lituanieni si slovaci. De asemenea, 13% din romani spun ca au dat mita in sistemul judiciar, iar 11% au dat mita pentru servicii funciare. Urmeaza in ordine politia (9%), educatia (7%), serviciile de registratura si autorizatii (6%) si la egalitate, cu 1% repondenti care spun ca au dat mita, domeniile utilitatilor si taxelor.

In ceea ce priveste motivele pentru acordarea mitei, cei mai multi romani, 42%, spun ca aceasta a fost acordata drept cadou sau drept multumire, in timp ce 30% au facut-o pentru a grabi lucrurile, 23% pentru ca era singura cale de a beneficia de respectivul serviciu, iar 5% pentru a obtine un serviciu mai ieftin.

Masurile guvernamentale anticoruptie sunt considerate ineficiente de 58% din romani, in timp ce 28% nu le considera nici eficiente si nici ineficiente, iar 13% le considera eficiente. Cipriotii conduc in top, considerand in proportie de 83% ca masurile anticoruptie ale propriului Guvern sunt ineficiente, in timp ce pe ultimul loc sunt danezii, doar 27% considerand ineficiente actiunile propriului Executiv.

Totodata, romaniii cred, in proportie de 61%, ca oamenii obisnuiti pot influenta lupta anticoruptie, cei mai optimisti din acest punct de vedere fiind portughezii (85%), iar cei mai sceptici lituanienii (38%). Cei mai multi romani, 71%, cred ca se pot implica semnand o petitie prin care sa ceara Guvernului sa faca mai mult in lupta anticoruptie, alte variante luate in calcul fiind participarea la un protest anticoruptie (50%), statutul de membru activ al unei organizatii care activeaza in domeniu (38%), achizitionarea de bunuri si servicii la un pret mai mare de la o companie care nu este corupta (35%), difuzarea de informatii despre cazuri de coruptie prin canalele media de socializare (37%).

Mai mult de jumatate dintre romani, 59%, se declara dispusi sa raporteze un incident de coruptie, Romania situandu-se pe locul 14 si sub media UE, de 71%. Cei mai decisi sa raporteze cazuri de coruptie sunt germanii (94%) si danezii (93%), iar ultimul loc revine ungarilor (30%). in astfel de cazuri, romanii s-ar adresa in primul rand unei institutii guvernamentale anticoruptie (46%), institutiei implicate (34%), presei (15%), unei organizatii independente (3%) sau altor institutii. Dintre cei care nu sunt dispusi sa reclame un caz de coruptie, mai mult de jumatate isi motiveaza decizia prin faptul ca nu s-ar schimba nimic, 20% spun ca se tem de consecinte, 15% nu stiu unde sa raporteze, iar 6% au invocat alte motive.

In jur de 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 20 de tari din Uniunea Europeana au fost chestionati in perioada septembrie 2012 - martie 2013, ca parte a studiului "Barometrul Coruptiei Globale 2013".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO