Raport: Mai mult de un sfert dintre romani spun ca au dat mita in sistemul sanitar

Spaga euro

Mai mult de un sfert dintre romani, 27%, spun ca au dat mita in sistemul sanitar, iar 65% considera ca fenomenul coruptiei in general s-a amplificat in ultimii doi ani, potrivit Raportului facut public marti de Transparency International.

In ceea ce priveste perceptia coruptiei, Romania se situeaza pe pozitia a 6-a dupa Portugalia, Franta, Cipru, Spania si Marea Britanie si peste media UE, de 52%. De asemenea, procentul celor care cred ca nivelul coruptiei a ramas acelasi este de 27%, in timp ce 8% considera ca a scazut.

De asemenea, romanii se numara printre cetatenii UE care considera ca problema coruptiei in sectorul public este una foarte serioasa. In acelasi context, romanii considera, in proportie de 63%, ca relatiile personale sunt foarte importante in solutionarea unor probleme in sectorul public, Romania situandu-se totusi pe locul al 16-lea dintre cele 20 de tari UE in care s-a desfasurat sondajul pe baza caruia a fost realizat raportul Transparency International, dar foarte aproape de media UE.

Majoritatea cetatenilor UE considera ca partidele politice sunt cele mai afectate de coruptie, urmate de Parlament, oficiali, mediul de afaceri, presa, sistemul judiciar, politie, sistemul medical, culte, educatie, ONG-uri si Armata. Si in cazul Romaniei, tot partidele politice sunt indicate drept principala sursa de coruptie.

Dintre cei chestionati, 17% au recunoscut ca au dat mita in ultimele 12 luni, cand s-au aflat in contact cu entitati dintre cele incluse in topul coruptiei. Din acest punct de vedere, Romania s-a situat pe locul al saselea in UE, dupa Lituania, Grecia, Slovacia, Letonia si Cipru si peste media UE, de 11%.

Citește și
Relu Fenechiu
DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul "Transformatorul": 15 ani de inchisoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cei mai multi europeni, 12%, afirma ca au dat mita in domeniul serviciilor de sanatate. In cazul Romaniei, procentul celor care spun ca au dat mita in sistemul sanitar este de 27%, romanii situandu-se pe locul trei dupa lituanieni si slovaci. De asemenea, 13% din romani spun ca au dat mita in sistemul judiciar, iar 11% au dat mita pentru servicii funciare. Urmeaza in ordine politia (9%), educatia (7%), serviciile de registratura si autorizatii (6%) si la egalitate, cu 1% repondenti care spun ca au dat mita, domeniile utilitatilor si taxelor.

In ceea ce priveste motivele pentru acordarea mitei, cei mai multi romani, 42%, spun ca aceasta a fost acordata drept cadou sau drept multumire, in timp ce 30% au facut-o pentru a grabi lucrurile, 23% pentru ca era singura cale de a beneficia de respectivul serviciu, iar 5% pentru a obtine un serviciu mai ieftin.

Masurile guvernamentale anticoruptie sunt considerate ineficiente de 58% din romani, in timp ce 28% nu le considera nici eficiente si nici ineficiente, iar 13% le considera eficiente. Cipriotii conduc in top, considerand in proportie de 83% ca masurile anticoruptie ale propriului Guvern sunt ineficiente, in timp ce pe ultimul loc sunt danezii, doar 27% considerand ineficiente actiunile propriului Executiv.

Totodata, romaniii cred, in proportie de 61%, ca oamenii obisnuiti pot influenta lupta anticoruptie, cei mai optimisti din acest punct de vedere fiind portughezii (85%), iar cei mai sceptici lituanienii (38%). Cei mai multi romani, 71%, cred ca se pot implica semnand o petitie prin care sa ceara Guvernului sa faca mai mult in lupta anticoruptie, alte variante luate in calcul fiind participarea la un protest anticoruptie (50%), statutul de membru activ al unei organizatii care activeaza in domeniu (38%), achizitionarea de bunuri si servicii la un pret mai mare de la o companie care nu este corupta (35%), difuzarea de informatii despre cazuri de coruptie prin canalele media de socializare (37%).

Mai mult de jumatate dintre romani, 59%, se declara dispusi sa raporteze un incident de coruptie, Romania situandu-se pe locul 14 si sub media UE, de 71%. Cei mai decisi sa raporteze cazuri de coruptie sunt germanii (94%) si danezii (93%), iar ultimul loc revine ungarilor (30%). in astfel de cazuri, romanii s-ar adresa in primul rand unei institutii guvernamentale anticoruptie (46%), institutiei implicate (34%), presei (15%), unei organizatii independente (3%) sau altor institutii. Dintre cei care nu sunt dispusi sa reclame un caz de coruptie, mai mult de jumatate isi motiveaza decizia prin faptul ca nu s-ar schimba nimic, 20% spun ca se tem de consecinte, 15% nu stiu unde sa raporteze, iar 6% au invocat alte motive.

In jur de 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 20 de tari din Uniunea Europeana au fost chestionati in perioada septembrie 2012 - martie 2013, ca parte a studiului "Barometrul Coruptiei Globale 2013".
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Fosta directoare a Liceului
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu": Mi s-a spus ca s-au strans 12.900 lei pentru "protocol"

Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a declarat, marti, ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat.

DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul
DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul "Transformatorul": 15 ani de inchisoare

Procurorul DNA a cerut, joi, instantei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu si a celorlalti inculpati din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu inchisoarea cu executare orientate spre maxim.

BACALAUREAT 2013. Ministrul Pricopie anunta
BACALAUREAT 2013. Ministrul Pricopie anunta "Tolerenta ZERO pentru orice act de coruptie si frauda"

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a sustinut, duminica, 30 iunie, o videoconferinta cu reprezentantii celor 583 de centre de examinare si ai celor 155 de centre de evaluare din cadrul examenului de Bacalaureat 2013.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.