Rapanele ar putea să dispară din meniurile din România. UE vrea să interzică exploatarea lor
Deși de ani buni sunt foarte apreciate de cei care merg pe litoral, delicioasele rapane din Marea Neagră ar putea dispărea din meniuri. Și asta pentru că Uniunea Europeană se gândește să interzică exploatarea acestei resurse din mai multe motive.
Așa că, pescarii ar putea fi obligați să oprească recoltarea ceea ce ar însemna, susțin ei, falimentarea întregului sector românesc care abia începea să-și revină.
Pregătite la tablă încinsă cu sare sau cu vin și sos roșu, rapanele sunt unele dintre cele mai cerute preparate în cherhanalele de pe litoral.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acești melci marini sunt, de altfel, alături de midii, unele dintre puținele fructe de mare pescuite în Marea Neagră.
Rapana, numită popular "ghioc", a apărut în Marea Neagră în anii '50 ai secolului trecut, adusă de chila vaselor de pescuit, venite din Oceanul Indian. Rapanele s-au adaptat bine aici, dar au atacat fauna autohtonă.
Victor Niță, cercetător marin: "Între timp și-a găsit nișa ecolologica, a devenit practic o resursă exploatabilă".
Uniunea Europeană ar putea decide însă că rapanele sunt o specie invazivă, iar România și Bulgaria ar trebui să ia măsuri. Însă nu unele considerate agresive, cum ar fi pescuitul cu traulere. Biologii spun că acest tip de pescuit afectează atât alte specii, cât și mediul marin. Practic, plasele care sunt coborâte pe fundul marii pentru a aduna melcii, pot distruge totul pe acea suprafață.
Cea mai ecologică metodă de pescuit rapane este cu ajutorul scafandrilor, însă costurile sunt mari. În plus, industria rapanelor este o gură de oxigen pentru pescarii autohtoni care și așa o duc de pe o zi pe altă.
"În urmă cu 10 ani de zile rapana a fost trecută în cota de pescuit a României. Nu suntem de acord cu ce vrea Comisia Europeană, ținând cont că aproape 95% din captura totală a României anual o reprezintă captura de rapană", a spus Claudiu Robe, proprietar flotă de pescuit.
În "războiul" rapanelor, s-au implicat și autoritățile. Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că România și Bulgaria și-au unit eforturile pentru a menține permisiunea de a pescui această specie în Marea Neagră.
Gheorghe Ștefan, secretar de stat Ministerul Agriculturii: "Ar fi un dezastru pentru pescarii de astăzi de la Marea Neagră, dar vom vede. Eu îmi exprim convingerea că o să convingem, la rândul nostru, Comisia, să nu declare această specie că fiind una invazivă".
Pe litoralul nostru, un turist plătește pentru o porție de rapane între 30 și 50 de lei.