Rafila: Cetăţenii ucraineni pot beneficia de servicii medicale pe teritoriul României, la fel şi solicitanţii de azil
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că toţi cetăţenii ucraineni care au venit în România, în urma agresiunii din ţara lor, beneficiază de servicii medicale, scrie News.ro.
De asemenea, solicitanţii de azil au, de asemenea, dreptul la asistenţă medicală în România.
Ministrul Sănătăţii a afirmat, despre măsurile luate, ca urmare a situaţiei de război din Ucraina, privind accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor din această ţară, că marea majoritate a celor care au sosit, fie că au venit din Ucraina sau Republica Moldova, nu au solicitat statutul de refugiat, fiind doar 11 solicitări de azil.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Rafila a arătat că acest lucru i-a determinat să găsească căile prin care oamenii care vin să beneficieze de servicii medicale şi a precizat că cei aproape 7.000 de ucraineni care au rămas beneficiază de prevederile unu Acord, mai vechi, dar perfect valabil care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României, pe durata şederii care nu poate depăşi 90 de zile.
”Pentru cei care cer azil există prevederi clare, pentru aproape toate serviciile medicale” a mai spus Alexandru Rafila, precizând că există un fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanţii de azil, şi dacă primesc azil, au aceleaşi drepturi cu cetăţenii români, în privinţa asistenţei medicale.
Potrivit ministrului Sănătăţii, problema a fost de operaţionalizare a unor structurilor, la nivelul Ministerului, pentru asistenţă imediată, dacă afluxul este de mari proporţii.
”Există echipe mobile care se pot deplasa, încât să poată evalual starea de sănătate, să le ofere posibilitatea de a se testa şi vaccina. Ne pregătim să includem în pachetul de informaţii pe care cetăţenii uctraineni îl vor primi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale” a mai declarat Rafila.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, romania, rafila, agresiune, cetateni ucraineni, servicii medicale,
Dată publicare:
25-02-2022 13:10