IGSU, despre Colectiv: ”Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoțional”

Ultima actualizare: 24-10-2019 13:43
conferinta isu
Pro TV

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a susținut joi o conferinţă de presă, în contextul imaginilor făcute publice de jurnaliștii Libertatea, privind incendiul de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Un film cu o durată de aproximativ 20 de minute prezentând prima parte a intervenţiei autorităţilor după incendiul de la Colectiv a fost postat joi, pe site-ul Libertatea.

”Imaginile care au fost difuzate pe posturile de televiziune sunt înregistrate de colegii noştri şi nu sunt un film continuu din momentul în care intervenţia a debutat până la momentul finalizării ei. Intervenţia avut o durată de aproximativ cinci ore, iar imaginile respective au o durată de aproximativ 20 de minute.

A fost vehiculată informaţia că, la nivelul Centrului operaţional naţional al IGSU, s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Eu sunt şeful acestei structuri şi afirm cu toată responsabilitatea că nu am comunicat nimănui, nu am ordonat nimănui, ba dimpotrivă imaginile există în format original la nivelul ISU Bucureşti Ilfov şi vor fi puse la dispoziţia oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru”, potrivit colonelului Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului general al IGSU.

Oficialul a explicat că nu se dau oficiu imagini care pot avea impact emoţional asupra populaţiei.

”Eu am văzut acele imagini, le-am analizat cu un număr de colegi. Nu am rugat pe nimeni să nu le difuzeze. Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoțional major”, a spus oficialul IGSU. 

”Caseta se află și acum la IGSU. Raportul de evaluare a intervenției a fost întocmit, în primă instanță, sub formă de raport preliminar. Ulterior, a fost întocmit raportul final care a fost pus la dispoziția tuturor”, a mai precizat oficialul IGSU. 

”Noi am ajuns la Colectiv și am dat față în față de o situație cu care nu ne-am mai întâlnit. Am găsit o situație de neimaginat. Am fost anunțați pentru un incendiu, nu am fost anunțați că sunt mari arși. Era mult mai important pentru mine să scot toți oamenii din incintă, să îi evacuăm către ambulanțe, iar acest lucru s-a văzut”, a precizat un alt oficial IGSU. 

Parchetul General anunţă că a solicitat joi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă înregistrarea video cu locul tragediei de la clubul Colectiv, apărută în presă, procurorii susţinând că nu au avut la dosar această înregistrare.

Conferința este LIVE VIDEO și LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

La aproape 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, marți au început audierile celor care au avut roluri cheie în coordonarea operațiunii de salvare a victimelor.

Primul care a dat explicații în fața procurorilor de la Parchetul General a fost secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de martor. Deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Rudele celor care au murit prin spitale au încercat să stea de vorbă cu șeful Dispeceratului pentru Situații de Urgență.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO