Radu Mazare, la Instanta Suprema in noul dosar de coruptie. "Vorbim de o firma de colectat gunoiul"
Fostul primar al Constantei a mers luni la ICCJ intr-un nou termen al dosarului in care DNA l-a trimis in judecata in decembrie 2015.
Radu Mazare s-a prezentat luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a desfasurat un nou termen al procesului in care este judecat alaturi de deputatul Eduard Martin pentru fapte de coruptie. In cadrul procesului, care s-a desfasurat cu usile inchise, Radu Mazare le-a cerut judecatorilor sa-i fie revocata masura controlului judiciar.
La iesirea din sediul instantei, Radu Mazare a declarat ca nu exista nicio legatura intre acest dosar si ancheta declansata in SUA impotriva lui Dumitru Martin, actionar al Polaris M Holding si unchiul deputatului Eduard Martin.
"Pe domnul Dumitru Martin nu l-am mai vazut de cinci sau sase ani, de cand este plecat in America. Stiu ca va place sa legati ceea ce se presupune ca s-a intamplat acolo cu ceea ce se presupune ca s-a intamplat aici, dar nu are nicio legatura. Inteleg ca acolo se discuta de niste confectii metalice, aici vorbim de o firma de colectat gunoiul", le-a spus Mazare jurnalistilor.
Radu Mazare a fost trimis in judecata in acest dosar pe 9 decembrie 2015, sub control judiciar, fiind acuzat de DNA de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese in forma continuata.
In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata deputatul Eduard Martin, actionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, precum si omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.
De asemenea, au fost deferiti justitiei Gabriel Marius Stan (viceprimar al Constantei) si mai multi functionari din Primaria Constanta - Tudorita Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalap si Sorina Laura Oprea, acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
In plus, compania Polaris M Holding SRL este acuzata complicitate la abuz in serviciu.
Potrivit DNA, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro si 2.472.303 lei, de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de Radu Mazare atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urma a transmis solicitarea lui Mazare catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contracte fictive de publicitate intre acele societati si o firma pe care el o administra.
In perioada 2008 - 2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al carei asociat si administrator in fapt era deputatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru ca a asigurat acestei companii castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.
In anul 2008, intre SC Polaris M Holding SRL si primaria condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu 10 milioane de lei.
Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre Polaris M Holding SRL si aceeasi firma controlata de Mazare si Strutinsky. Suma totala achitata in baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
Ca urmare a incheierii acestui contract, a fost produs Primariei Constanta un prejudiciu de 200.213.248 lei, din care TVA 36.811.616 lei, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului.
Procurorii sustin ca principalul raspunzator pentru nerespectarea prevederilor legale si crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazare.
La comiterea faptei, alaturi de Mazare, au mai participat Gabriel Marius Stan, Tudorita Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalap si Sorina Laura Oprea, angajati ai Primariei, care, prin incalcarea mai multor dispozitii legale, au permis incheierea contractului de salubrizare la un pret supraevaluat.
Sursa: Agerpres
Etichete: constanta, dna, primarie, coruptie, Radu Mazare, iccj, sorin strutinsky, polaris,
Dată publicare:
11-01-2016 16:22