Cum voia Dumitru Martin sa-i invete pe americani mestesugul romanesc al coruptiei. Oferta de consultanta in "parandarat"
Rechizitoriul FBI in cazul omului de afaceri roman Dumitru Martin arata detalii uluitoare privind modul in care constanteanul a vrut sa aplice in contractele cu americanii traditionalul “parandarat”.
Potrivit rechizitoriului intocmit de agentul special FBI Matthew Young, trimis in Romania in 2014 in urma unei cereri a atasatului FBI din tara noastra, Dumitru Martin a incercat sa obtina un contract pentru firma sa, oferindu-i in schimb comandantului unei escadrile americane un comision de 10% din valoarea contractului. Mai pe romaneste, un “parandarat”.
Puteti descarca rechizitoriul de la finalul acestui articol.
Prima intalnire intre oficialii armatei americane si reprezentantii Polaris, firma lui Martin, ar fi avut loc in octombrie 2014, in, California. Anamaria Cruceru (48 de ani) si Constantin Schiller (62 de ani) au negociat cu mai multe persoane responsabile de contractele pentru aviatia SUA, scopul fiind obtinerea unui contract de 10,35 milioane de dolari prin care Polaris urma sa asigure containerele pentru depozitare si transport de la baza militara Kogalniceanu, in urmatorii 5 ani. Ca sa-i convinga pe oficialii din SUA, romanii au oferit o mita de 10% din valoare, mascata drept „comision de consultanta”, se afirma in rechizitoriu. La randul lor, americanii au cerut sa se intalneasca cu unul dintre patronii firmei – moment in care a intrat in scena Martin, ce a inceput sa le tina un adevarat curs de „parandarat” partenerilor americani.
In total, mita ajungea la un milion de dolari, din care o prima rata de 100.000 i-a fost transferata electronic oficialului care se ocupa de contracte. Restul urma sa fie platit in transe in urmatorii 5 ani. Unul dintre reprezentantii Polaris, Marcelle Banaga, a sugerat si un contract cu firma unuia dintre oficialii armatei SUA prin care aceasta ar fi asigurat repararea si mentenanta containerelor de la Kogalniceanu.
Dumitru Martin chiar le-a explicat personal americanilor de ce „parandaratul” e o metoda mai sigura. „Martin i-a indicat oficialului ca acest proces va face ca totul sa para curat si ca e preferabil platilor in cash sau in bijuterii”. El a precizat si, ca in cazul in care totusiu se va opta pentru varianta platii in bani gheata, va percepe un comision de 16% din valoarea mitei.
De asemenea, omul de afaceri roman a discutat si despre viitoare contracte, oferind un comision mai mare in cazul in care si el ar avea o marja mai mare de profit. S-a oferit chiar sa se mute in San Francisco pentru un an de zile ca sa creeze o companie de consultanta si sa-i invete pe oficialii aviatiei americane cum sa faca astfel de aranjamente.
In octombrie 2015, la o intalnire cu unul dintre oficialii americani, Martin chiar l-a laudat pe acesta pentru ca intelesese cum trebuie sa pastreze chitantele ca sa para, la un eventual control, ca tranzactia fost legitima. „Dumitru Martin si-a exprimat entuziasmul ca oficialul a inteles de ce face lucrurile intr-un anumit mod”.
Interesant este ca romanii au respins sugestia americanilor de a participa la o licitatie corecta. „Reprezentantii Polaris au spus ca vor sa-l plateasca pe comandant ca sa aiba garantia ca primesc contractul”, se arata in rechizitoriu. Si asta cu toate ca se pare ca oferta Polaris putea castigat cinstitit licitatia, pe baza pretului mai mic.
Totul a fost inregistrat de FBI, in conditiile in care o parte din discutii au avut loc intr-o baza a amatei americane iar comandantul escadrilei le-a denuntat agentilor tentativa de coruptie imediat ce i s-a oferit mita. Conform departamentului american al Justitiei, Martin, Cruceru, Schiller si Marcelle Banaga, ultimii trei cu resedinta in Romania, au fost pusi sub acuzare pe 17 decembrie pentru dare de mita si complicitate la darea de mita.
Martin, care traieste de ani buni in Statele Unite, a fost deja retinut si se afla in custodia autoritatilor din Sacramento. In cazul complicilor sai, americanii au cerut extradarea. Daca vor fi condamnati, ei risca pedepse ce merg pana la 15 ani pentru darea de mita si 5 ani pentru complicitate, dar si amenzi care pot ajunge la un sfert de milion de dolari.
De firma Polaris se ocupa nu doar Dumitru Martin, care era mai mult plecat in SUA, ci si nepotul sau, Eduard Martin, deputat PSD. Parlamentarul a fost trimis in judecata de DNA pe 9 decembrie intr-un dosar in care apare si numele fostului primar al Constantei, Radu Mazare. Firma Polaris a castigat un contract de salubritate pe 25 de ani cu primaria orasului, contract ce a fost investigat de procurorii anticoruptie. Acestia spun ca fostul primar Mazare ar fi fost mituit ca sa isi idea acordul.
Sursa: Pro TV
Etichete: FBI, mita, contract, mihail kogalniceanu, coruptie, comision, polaris,
Dată publicare:
18-12-2015 11:53