Radu Mazare isi va petrece Pastele in libertate. Primarul a invocat dreptatea divina inainte de aflarea verdictului

×
Codul embed a fost copiat

Primarul Constantei a declarat vineri, inaintea judecarii contestatiei procurorilor anticoruptie la decizia de cercetare a acestuia in libertate, ca astazi este "ziua victoriei impotriva pacatului si a Satanei" si ca speranta sa este "in dreptate".

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, VINERI, 18 APRILIE:

UPDATE 20:45  Primarul Constantei Radu Mazare a declarat, vineri, ca in timpul in care a asteptat decizia instantei, la un restaurant, a si dansat pe muzica greceasca, pentru ca o carte care l-a calauzit in viata a fost "Zorba Grecul".

Radu Mazare a asteptat decizia instantei supreme, la recursul facut de procurorii DNA fata de cercetarea sa in libertate sub control judiciar, intr-un restaurant cu specific grecesc din apropierea sediului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La iesirea din restaurnat, dupa anuntarea deciziei definitive a ICCJ conform careia edilul va fi cercetat in continuare in libertate, Mazare a fost intrebat de jurnalisti ce a facut cat a asteptat pronuntarea si a raspuns ca, la un moment dat, a dansat pe muzica greceasca, pentru ca o carte care l-a calauzit in viata a fost "Zorba Grecul".

Citește și
Motivele eliberarii lui Radu Mazare
Motivul pentru care cererea de arest preventiv a fost respinsa in cazul Mazare. Instanta explica de ce l-a lasat in libertate
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Si cand i s-a prabusit tot, dansa, asa ca asta-i viata", a spus Mazare.

El a mai spus ca s-a facut dreptate si a tinut sa ureze "Paste fericit!" si celor care i-au dorit raul, "pentru ca suntem in Vinerea mare".

Intrebat daca l-a ajutat postul, dupa ce avocatul sau a afirmat ca a respectat acest ritual, Mazare a marturisit ca, la restaurantul grecesc, in asteptarea deciziei, a mancat fructe de mare.
"Eu nu sunt un tip care sa tina foarte mult de aceste reguli sau restrictii religioase. (...) Cred ca e mult mai important in viata, decat sa tii post sau decat sa te duci in biserica foarte des si sa faci rugaciuni, sa te rogi pentru tine si pentru apropiatii tai, cred ca e mult mai important sa faci ceva pentru aia amarati, aia care au nevoie de ajutorul tau si pe care poti sa-i sprijini", a declarat Mazare.

Primarul Constantei a mai spus ca este "de domeniul absurdului" sa se creada ca nu ar fi facut cartierul pentru saraci daca nu ar fi luat mita.

"(Procurorii, n.r.) au spus asa: Mazare a luat sapga sa faca acest cartier pentru saraci. Ca daca n-as fi luat spaga, n-as fi facut nici cartierul pentru saraci, nici ala pentru tineri, nici restul lucrurilor. Cam asta era esenta, ceea ce-i de domeniul absurdului, si ma bucur ca instantele au inteles ca era de domeniul absurdului. Era interesul meu sufletesc in primul rand sa fac pentru oamenii amarati si, daca vreti, si interesul meu electoral, pentru ca am promis lucrul asta si era normal sa-l fac ca sa fiu votat inca o data", a declarat el.

Intrebat ce se va intampla cu fratele sau in acest dosar, Radu Mazare a spus ca acesta nu a fost mentionat niciodata de nimeni in dosar. "In afara prezentei lui in acuzare, in rest nu s-a referit nimeni niciodata la fratele meu. Nici onor judecatorul din procesul anterior, nici procurorul in acest moment in care a sustinut la recurs arestarea mea nu s-a referit la fratele meu. Fratele meu nu are nicio implicare, nu-l cunoaste, e la Senat, nu Senatul construia case, nu avea nicio treaba", a spus Radu Mazare.
El a mai precizat ca se intoarce vineri la Constanta, iar sambata va merge in cartierul unde a construit locuinte pentru saraci.

UPDATE 19:00 Primarul Constantei, Radu Mazare, acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, va fi cercetat, in continuare, in libertate, a decis, vineri, instanta suprema, care a respins recursul DNA fata de controlul judiciar dispus in cazul edilului.

Un complet de la instanta suprema judeca, vineri, contestatia procurorilor anticoruptie la decizia de cercetare in libertate a lui Radu Mazare, in dosarul in care acesta este acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda".

Primarul Cosntantei a declarat, la intrarea in sediul instantei supreme, ca nu se poate sa fie judecat pentru ca a construit case pentru saraci la pretul cel mai mic si ca spera sa se daca dreptate, aratand ca "Vinerea Mare este ziua victoriei impotriva pacatului si a Satanei".

Intrebat daca este o zi grea pentru el, Radu Mazare a spus: "Ca sa fii judecat ca ai construit case pentru saraci la pretul cel mai mic decat s-a construit vreodata in Romania, in Vinerea Mare, spune totul".

Intrebat cum comenteaza acuzatiile procurorilor de luare de mita si fals in declaratii, Radu Mazare a spus: "Daca ati citit cu atentie motivarea, sunt acuzat ca am luat mita ca sa imi indeplinesc sarcinile de serviciu, sa construiesc acest cartier. Credeti ca era nevoie sa-mi dea cineva mita ca sa construiesc un cartier pentru saraci?. Primarul Constantei spunea, joi, ca are doua posibilitati pentru a petrece Pastele, si anume ori in arest, daca instanta va aproba contestatia DNA, ori in campusul social "Henri Coanda", daca va ramane in libertate.

"Exista doua posibilitati: ori ma intorc in camera numarul 17 unde ma asteapta baietii aia si cu nea Rusanu, cu unchiu, sper sa nu-mi sforaie toata noaptea de Paste. Deci, o sa ma intorc si petrec Pastele cu ei, ori daca nu, ceea ce cred si cred ca este un Dumnezeu sus care vede si ii da fiecaruia pe masura lucrurilor bune pe care le-a facut in viata asta, o sa ma duc in cartierul de saraci si de amarati si de oameni cu probleme unde am facut Pastele si anul trecut", declara Mazare.

Primarul Radu Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost retinuti in 8 aprilie, dupa audieri la DNA. Acestia au fost eliberati din arestul Politiei Capitalei in 9 aprilie, dupa ce instanta suprema a decis cercetarea lor in libertate, sub control judiciar, cu interdictie de a parasi tara. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Primarul Constantei a fost acuzat initial de luare de mita, apoi procurorii au extins cercetarile in cazul lui Mazare si pentru fals in declaratii.

Potrivit DNA, Radu Mazare nu trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

"Din ordonanta privind efectuarea in continuare a urmaririi penale, intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora in declaratiile de avere formulate in datele de 11 mai 2012 si 29 iunie 2012, de catre Mazare Radu Stefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancara din Israel", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

In acest cont, spun anchetatorii, a fost virata de catre o societate comerciala, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro. Astfel, arata DNA, "aceasta informatie nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare - conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro".

De asemenea, noteaza procurorii, nu apare nici transferul facut de firma respectiva in contul personal al lui Radu Mazare, la rubrica VII - venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat.

Procurorii DNA nu au gasit "in materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care sustin ca i-ar fi luat mita Radu Mazare, insa, in vederea recuperarii lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citand din acte ale anchetatorilor. In acelasi dosar este urmarit penal si fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mita si fals in declaratii.

Anchetatorii sustin ca Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fratii Mazare, pentru ca se bucura de increderea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, intr-un cont din Israel al lui Radu Mazare au intrat 95.000 de euro, iar in unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, in doua transe egale.

Senatorul Alexandru Mazare nu a mentionat in declaratia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancara din Israel, in care, in 2011, o societate comerciala a virat 80.0000 de euro, la 13 septembrie 2011 si 6 decembrie 2011, a aratat DNA, precizand ca suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primita de primarul Constantei, Radu Mazare.

"Aceasta suma de bani reprezenta o parte din banii primiti, cu titlu de mita, de catre fratele sau, inculpatul Mazare Radu Stefan, in schimbul efectuarii de catre acesta, de demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara lor, in vederea castigarii licitatiei organizate de RAEDPP Constanta, pentru construirea de locuinte modulare in cadrul Campusului social Henri Coanda", potrivit DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Spovedania lui Mazare in asteptarea deciziei din Vinerea Mare. Ce spune despre
Spovedania lui Mazare in asteptarea deciziei din Vinerea Mare. Ce spune despre "caraghioslacul" implicarii fratelui sau

Senatorul PSD Alexandru Mazare a fost pus oficial sub acuzare, in acelaşi dosar in care fratele sau, primarul Constantei Radu Mazare, este suspectat de luare de mita si fals in declaratii.

Motivul pentru care cererea de arest preventiv a fost respinsa in cazul Mazare. Instanta explica de ce l-a lasat in libertate
Motivul pentru care cererea de arest preventiv a fost respinsa in cazul Mazare. Instanta explica de ce l-a lasat in libertate

Radu Mazare a scapat de arest preventiv, deoarece procurorii anticoruptie nu l-au convins pe judecatorul Instantei Supreme ca banii pe care i-a primit de la Elan Scwarzenberg erau, de fapt, de la israelianul care l-ar fi mituit.

Interceptari din dosarul lui Mazare.
Interceptari din dosarul lui Mazare. "Trebuie rezolvata de urgenta!". Cum si-ar fi aranjat primarul Constantei SPAGA

Radu Mazare este liber. Procurorii n-au reusit sa ii convinga pe judecatorii de la Inalta Curte sa ii dea mandat de arestare pentru 29 de zile.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.