Motivul pentru care cererea de arest preventiv a fost respinsa in cazul Mazare. Instanta explica de ce l-a lasat in libertate


Ultimul update: Joi 17 Aprilie 2014 06:58
Data publicarii: Luni 14 Aprilie 2014 19:04
Categorie: Stiri Politice

Radu Mazare a scapat de arest preventiv, deoarece procurorii anticoruptie nu l-au convins pe judecatorul Instantei Supreme ca banii pe care i-a primit de la Elan Scwarzenberg erau, de fapt, de la israelianul care l-ar fi mituit.

Asa explica magistratul eliberarea primarului din Constanta, impotriva caruia nu sunt suficiente dovezi in dosar pentru a fi considerat corupt. Judecatorul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a eliberat pe primarul Constantei pentru ca:

Motivele eliberarii

Incheierea Inalte Curti: "Nu rezulta din probele administrate ca banii au fost primiti de inculpatul Mazare Radu Stefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urma sa castige in conditii ilicite licitatia".

Procurorii DNA il acuza pe Mazare ca ar fi primit 175 de mii de euro de la Avraham Morgenstern, directorul unei companii israeliene, ca sa il ajute sa castige licitatia pentru construirea campusului social de la Constanta. Pentru aceasta lucrare, primaria a platit peste zece milioane de euro. Banii - afirma acuzarea - i-ar fi fost platiti lui Mazare prin intermediul lui Elan Scwarzenberg.

Radu Mazare, declaratie dupa retinere

"Am construit cel mai ieftin din Romania case pentru saraci si uite cu ce m-am ales ", a declarat primarul Mazare, dupa retinere.

Incheierea Inalte Curti: "Nici din declaratiile martorilor audiati de procuror nu rezulta darea respectiv primirea sumei de 95.000 de euro, pentru ca inculpatul Mazare Radu Stefan sa asigure castigarea licitatia de catre S.C. Shapir Structures S.R.L." (al carui director general este Avraham Morgenstern, n.r.) Din acest motiv, cererea procurorilor de arestare a fost respinsa:

Morgenstern Avraham

Incheierea Inalte Curti: "In lipsa unor probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazare Radu Stefan suma de 95000 de euro (...), propunerea de arestare preventiva nu poate fi primita."

Totusi, Radu Mazare si omul de afaceri israelian nu raman liberi pe deplin. Li se impune un control judiciar strict - inclusiv interdictia de a parasi teritoriul Romaniei. In caz contrar, risca sa fie arestati la domiciliu.

VIDEO PROTVPLUS.RO