Putin susține că a primit o „propunere secretă” din partea Ucrainei. Cum a ajuns pe masa Kremlinului
Vladimir Putin a afirmat, în cadrul BRICS, că un reprezentant al Turciei a primit o propunere pentru Rusia din partea Ucrainei în timpul sesiunii din septembrie a Adunării Generale a ONU de la New York și a transmis această informație Kremlinului.
Însă, Putin nu a precizat natura propunerii Ucrainei.
„Turcia a prezentat, de asemenea, o inițiativă referitoare la situația din Marea Neagră: asigurarea unei navigații sigure, stabilirea anumitor acorduri și încheierea unor aranjamente de securitate privind instalațiile de energie nucleară”, a declarat Putin.
Putin a susținut că a fost de acord cu propunerea, dar ulterior președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat Planul Victoriei, despre care Putin a spus că anulează posibilitatea unor discuții.
Atunci când i s-a cerut să evalueze șansele de soluționare a războiului cu Ucraina pe o scară de la unu la zece, Putin a declarat că i se pare nepotrivit să dea numere sau note, potrivit Ukrainska Pravda.
Rusia și-a mărit considerabil bugetul pentru război
Altfel, Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a parlamentului, a aprobat joi, într-o primă lectură, proiectul de lege privind bugetul pe 2025-2027, care prevede o creştere de 30% a cheltuielilor militare pe anul viitor.
314 deputaţi au votat în favoarea bugetului pe trei ani, 78 s-au abţinut şi o persoană a votat împotrivă, potrivit rezultatelor oficiale.
Textul, programat să fie votat în a doua lectură la 14 noiembrie, trebuie apoi să fie aprobat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) înainte de a fi promulgat de preşedintele Vladimir Putin.
Kremlinul susţine că asaltul său în Rusia, lansat în februarie 2022, va fi încununat de succes, indiferent de costul economic şi uman, în pofida sprijinului occidental pentru Kiev.
Vladimir Putin a subliniat în septembrie că "priorităţile" sunt "consolidarea capacităţii de apărare a ţării" şi "integrarea regiunilor ocupate" din Ucraina (Doneţk şi Lugansk, în est, şi Herson şi Zaporojie, în sud).
Pentru aceasta, Kremlinul a decis să continue să investească masiv în armată.
Cheltuielile pentru apărare vor ajunge la aproape 13.500 de miliarde de ruble (130 miliarde de euro la cursul actual) până în 2025, conform legii bugetului, notează News.ro.
Sursa: Ukrainska Pravda, Agerpres
Etichete: Ucraina, kremlin, vladimir putin,
Dată publicare:
25-10-2024 12:49