Putin și Zelenski, viziuni diferite privind încheierea războiului. „E improbabil ca discuţiile de pace să înceapă curând”
Este extrem de improbabil ca discuţiile de pace să înceapă curând în războiul din Ucraina, a afirmat miercuri istoricul Adrian Cioroianu.
Acesta a mai spus că Volodimir Zelenski înţelege pacea ca fiind o retragere totală a Armatei Ruse, pe când Vladimir Putin consideră pacea ca fiind o recunoaştere a alipirii celor patru zone din Ucraina unde au fost organizate recent referendumuri.
“E extrem de improbabil ca discuţii de pace să înceapă un curând. Oricum, în prima fază vom avea mai curând negocierea unui armistiţiu pentru că după tot ce s-a întâmplat şi după magnitudinea distrugerilor şi a suferinţelor populaţiei civile, a manierei în care Armata Rusă s-a comportat pe teritoriul Ucrainei se pare, e greu de imaginat o pace între cei doi vecini. Cu toţii ne dorim un armistiţiu, cu toţii ne-am dori o pace, dar în acelaşi timp înţelegem că deocamdată fiecare dintre actori înţelege această pace altfel. Preşedintele ucrainean Zelenski înţelege pacea ca fiind o retragere totală a Armatei Ruse, inclusiv din Crimeea, iar preşedintele rus Putin înţelege pacea ca fiind recunoaşterea de către comunitatea internaţională a alipirii la Rusia a acelor patru zone în care s-au organizat referendumuri, în care s-au celebrat unirea lor cu Rusia în septembrie. Iată că pacea poate să sune apropiat în cele două limbi rusă şi ucraineană, dar înţelesul real este cu totul şi cu totul altul de fiecare parte”, a afirmat Adrian Cioroianu la un post de televiziune, potrivit News.ro.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat într-un interviu pentru Associated Press că Ucraina dorește un summit de pace organizat până la finalul lunii februarie la ONU și mediat de secretarul general António Guterres.
Acesta a mai spus că Rusia probabil nu va participa la acest summit pentru pace și condiționează discuțiile cu Moscova de lansarea unui proces internațional pentru crime de război.
Rusia a respins propunerea Kievului. Adjunctul şefului misiunii diplomatice ruse pe lângă Naţiunile Unite, Dmitri Polianski a reacționat marți, într-o postare pe Telegram.
„Ministrul de Externe [ucrainean] Kuleba a spus că Ucraina dorește un anumit "summit pentru pace" până la sfârșitul lunii februarie, în care șeful ONU ar putea juca rolul unui "mediator". În al doilea rând, Ministerul de Externe ucrainean a transmis un comunicat lung în care susținea că Rusia a dobândit ilegal calitatea de membru al ONU și al Consiliului de Securitate al ONU, cerând în același timp să fim excluși din acest organism”, a scris Polianski pe Telegram, potrivit TASS.
„Dacă încercăm legăm aceste două povești, ele se exclud reciproc, așa că ce fel de „summit pentru pace. Între timp, a-ți imagina unul fără Ucraina este foarte ușor” poate avea loc fără Rusia”, a mai scris acesta.