Putin, mesaj pentru SUA despre arma Rusiei care a băgat spaima în liderii de la Washington: „Poziţia noastră este clară”
Președintele rus Vladimir Putin susține că nu intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială, așa cum acuză Statele Unite.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că el este împotriva dezvoltării armelor nucleare spaţiale, în timp ce ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, a negat la rândul său că Rusia ar intenţiona să desfăşoare o astfel de armă, după ce Washingtonul a acuzat săptămâna trecută Moscova că dezvoltă o armă anti-satelit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu", a spus Putin, adresându-se ministrului Şoigu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șoigu: „Statele Unite ştiu că acestea nu există”
"Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea", a adăugat liderul de la Kremlin în discuţia transmisă de mass-media.
Activităţile spaţiale ale Rusiei nu diferă de cele ale altor ţări, inclusiv de cele ale SUA, a asigurat preşedintele rus.
Şi ministrul Şoigu a susţinut că Rusia nu are intenţia să desfăşoare arme nucleare spaţiale. "În primul rând, nu există astfel de planuri - arme nucleare în spaţiu. În al doilea rând, Statele Unite ştiu că acestea nu există", a declarat ministrul rus al Apărării.
Acesta a reafirmat de asemenea opinia Moscovei conform căreia relatările din SUA conform cărora Rusia intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială au ca scop să-i determine pe congresmenii americani să aprobe oferirea de noi fonduri Ucrainei ca parte a unui plan al Washingtonului de a aplica Rusiei o înfrângere strategică.
Tot în opinia ministrului Şoigu, un al doilea scop al acestor relatări este de a încuraja Moscova să reia dialogul cu Washingtonul asupra stabilităţii strategice. În urmă cu un an, Putin a anunţat suspendarea aplicării de către Rusia a Tratatului Noul START (sau START III) pentru reducerea arsenalelor nucleare, motivând că Statele Unite furnizează Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune care a fost deja folosit împotriva bazelor strategice ruse.
Reacţiile lui Putin şi Şoigu vin după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a emis miercurea trecută un comunicat vag în care a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, dar i-a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să declasifice informaţii pe acest subiect.
Situația, luată "foarte în serios" de SUA
Casa Albă a confirmat a doua zi că Rusia dezvoltă "o capabilitate anti-satelit", dar nu a precizat dacă aceasta are şi o dimensiune nucleară, cum au susţinut unele mass-media americane.
"Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra", a explicat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.
Dar o astfel de armă ar putea ameninţa astronauţii pe orbita terestră joasă sau ar putea provoca pagube sateliţilor militari sau civili, a adăugat responsabilul american, asigurând că Washingtonul "ia foarte în serios" această situaţie.
El a precizat că această nouă armă a Rusiei se află încă în stadiul de dezvoltare, ea nu este activă şi nu reprezintă "o ameninţare imediată pentru securitatea cuiva".
De asemenea, a mai spus John Kirby, preşedintele Joe Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.