Putin ar fi dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Luhansk până pe 26 iunie
Blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene, care împiedică exportul a milioane de tone de cereale, este o adevărată „crimă de război”. O spune înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borell.
Ucraina se așteaptă la noi atacuri din partea rușilor
Pe de altă parte, şi Kremlinul acuză o blocadă fără precedent asupra mărfurilor care tranzitează Lituania către enclava Kaliningrad și a amenințat că vă răspunde acestei măsuri pe care a numit-o „deschis ostilă”. Pe front, ucrainenii rezistă, dar președintele Zelenski spune că se așteaptă la noi atacuri ale rușilor, în special în zona Harkovului.
Putin ar fi dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Luhansk până pe 26 iunie. Și, potrivit armatei ucrainene, rușii și-au intensificat utilizarea artileriei și a loviturilor aeriene pentru a viza pozițiile ucrainene din Severodonețk, dar lupta pentru orașul strategic continuă să se prelungească. Situația rămâne critică și în Harkov.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acum, armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkovul. Am eliberat această regiune de ocupația rusă, dar ei vor să revină, iar acolo sunt peste un milion și jumătate de locuitori. Nikolaiev este bombardat constant, iar rușii vor să captureze și să distrugă complet Sloviansk. Erau 100.000 de locuitori acolo înainte de război”.
Ucrainenii de pe frontul din Harkov spun că nu pot trece la contraofensivă fără arme mai grele, în condițiile în care rușii lovesc regiunea cu artileriea cu rază lungă de acțiune.
Soldat: „Ei trag oriunde, în principal în obiecte civile, de parcă nu ar avea ochi să vadă unde trag. Cu adevărat oribil”.
Soldat: „Dacă săpăm noi un șanț, durează mai mult decât dacă atacăm inamicul și să le luăm tranșeele. Îi expulzăm și le luăm pozițiile, mergem mai departe, așa că îi rog să sape mai bine tranșeele, ca să avem mai puțină treabă atunci când le luăm pozițiile”.
Soldat: „De aici, vizibilitatea este foarte bună, se vede totul, putem trage cu ușurință la 500-600 de metri, lovim inamicul, mijloace de tragere antitanc”.
Ascuns în pădure, în Donbas, nu departe de linia frontului, un echipaj lucrează la întreținerea unui tanc T-84, capturat de la ruși. Este o mașină de luptă prețioasă. Ucrainenii au doar câteva asemenea modele de tancuri, mai noi și mai performante.
Soldat: „Mai apar unele probleme, dar, în general, este un tanc bun. Trage precis, la 3-4 kilometri distanță, și este rapid. E tot ce ne trebuie”.
Una dintre unitățile speciale ucrainene are o singură misiune: capturarea vehiculelor de luptă ale inamicului.
Reporter: Ce simți când conduci un tanc rusesc (împotriva rușilor)?
Soldat: „Multă bucurie, suntem bucuroși că ne putem completa rezervele”.
Aproximativ 400 de vehicule blindate rusești, capturate de ucraineni de la începutul războiului
Se estimează că, de la începutul războiului, ucrainenii au capturat cam 400 de vehicule blindate rusești, pe care le-au aruncat în luptă, dar şi forţele Kievului au pierdut multe tancuri şi blindate sub focul inamicului. Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, iar țările occidentale ar trebui să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Kievului.
În tot acest timp, în Luxemburg, miniştrii europeni de Externe au discutat despre modalităţile de a scoate din Ucraina milioanele de tone de cereale în urma blocadei impuse de Rusia porturilor la Marea Neagră.
Joseph Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: „E de neimaginat, de neimaginat că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce, în restul lumii, sunt oameni care suferă de foame. Este cu adevărat o crimă de război. Este ceva pentru care Rusia va fi trasă la răspundere. Nu poți folosi foametea ca armă de război”.
Kremlinul se opune deciziei Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către Kaliningrad
Kremlinul a calificat drept „fără precedent” decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către enclava rusă Kaliningrad și a promis că va reacționa.
Dmitri Peskov, Secretar de presă al Kremlinului: „E o decizie care reprezintă toate violările posibile. Am înțeles că are legătură cu decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile asupra tranzitului de bunuri. Credem că și aceasta este ilegală. Situația este foarte serioasă și necesită o analiză aprofundată, înaintă să anunțăm măsurile noastre de răspuns”.
Printre mărfurile cu destinația Kaliningrad, al căror tranzit este interzis pe teritoriul Lituaniei, se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.
Reporter: Putem vorbi despre o blocadă a regiunii rusești?
Dmitri Peskov, Secretar de presă al Kremlinului: „Desigur, este o blocadă”.
Joe Biden nu pare să aibă în plan o vizită la Kiev
Pe de altă parte, președintele american Joe Biden, care se va afla în Europa în acest weekend, pentru reuniunea G7 şi summitul NATO, nu pare să aibă în plan și o vizită la Kiev.
Reporter: Nu veți ajunge în Ucraina în timpul călătoriei?
Joe Biden, președintele SUA: „În această călătorie, puțin probabil”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, vladimir putin, războiul din Ucraina, Kiev, militari, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
21-06-2022 07:57