Puterea de cumpărare a rămas mică în România, chiar dacă salariile au început să crescă și la stat și la privat
Pentru a nu-și pierde angajații, mulți patronii din România au mărit salariile în ultimul an.
Potrivit datelor oficiale, costul forţei de muncă pentru o oră a crescut cu peste 16 la sută în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte și majorările de lefuri ale bugetarilor alături de creșterea salariului minim au forțat mediul privat să reacționeze.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Însă puterea de cumpărare a rămas mică. România este țara cu cea mai ridicată inflație din rândul statelor europene.
În funcție de domeniu, se resimt diferit creșterile salariale. Comparativ cu anul trecut, în primul trimestru, costul forței de muncă pentru o oră a înregistrat o rată de creștere de 16,45%.
Potrivit datelor de la Statistică, cele mai mari creșteri ale costului cu forța de muncă au fost în învățământ, hoteluri şi restaurante transport, dar și în construcţii.
Cu excepția profesorilor, în celelalte domenii, angajații sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie.
La polul opus, cele mai mici creșteri cu forța de muncă au fost în industria extractivă, sănătate și asistență socială.
Specialiștii pun creșterile salariale pe fondul infuziei de capital, în special din fonduri europene. La acestea se adaugă și majorările din sectorul bugetar.
Bogdan Glăvan, Economist: ”Statul este o locomotivă a creșterii salariilor și din păcate face acest lucru pe datorie într-un an electoral creșterile de salarii din sectorul public duc creșterea costului forței de muncă în sus și asta e în bună măsură o creștere artificială. Creșterea artificială a costului de muncă o vedem în absența oricărui progres în combaterea evaziunii pentru că pe o firmă la finalul zilei nu o intereasează dacă i-a crescut costul de muncă ci cât are de plătit în plus”.
În sectorul bugetar, creșteri s-au simțit în sănătate şi asistență socială cu +6,9%, în învăţământ 4,6% și în administraţia publică de +1,7%.
Pe de altă parte, România a avut pentru a patra lună la rând cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Bogdan Glăvan, Economist: ”Suntem într-o spirală, am intrat în această horă a inflație, apoi scumpirile s-au dus în lanț – salariații au cerut să ceară măriri de salarii și fiind făcute pe datorie , alimentează prețurile”.
Specialiștii în resurse umane estimează şi ei că vor urma creșteri în următoarea perioadă.
Corina Diaconu, Specialist HR: ”Depinde mult de domeniu, avem creştere între 5 şi 10 la sută , insă puctual vor fi organizaţii care vor depăşi aceste procente”.
Pe ramuri industriale, până acum cele mai mari creșteri ale salariilor au fost pentru cei care lucrează în instituții financiare și asigurări, informații și comunicații sau activități profesionale, științifice și tehnice.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, inflație, stat, putere de cumparare, privat,
Dată publicare:
05-06-2024 19:30