Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, a fost pus sub invinuire de DNA: "Sunt suspect de complicitate la abuz in serviciu"

×
Codul embed a fost copiat

Dan Sova, fostul ministru al Transporturilor, este urmarit penal. Procurorii anticoruptie il acuza de complicitate la abuz in serviciu, intr-o afacere in care se vorbeste despre castiguri suspecte de milioane de lei.

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca procurorii l-au pus sub invinuire pentru complicitate la abuz in serviciu.

Fostul ministru a spus ca este vorba despre dosarul in care se fac cercetari privind contracte incheiate de firma "Sova si asociatii" cu complexurile Turceni si Rovinari. Sova a mai afirmat ca in acest caz este vorba de o sesizare facuta de cineva, cel mai probabil fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, si este normal ca procurorii sa faca cercetari, dar asta nu inseamna si ca se poate vorbi de vinovatie. Fostul ministru sustine ca faptele vizate in dosar sunt din perioada in care el nu a avut legatura cu politica.

DNA spune ca "Suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA „Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu cele doua complexe energetice, Turceni si Rovinari, este estimata la valoarea de 3.455.754 lei."

Intrebat daca premierul Victor Ponta are legatura cu aceste contracte, Dan Sova a negat, precizand ca niciun ban din aceste contracte nu a ajuns la Ponta. Acesta a precizat ca onorariul de succes al acestor contracte era de 1-2% din valoarea recuperata in beneficiul celor doua complexuri energetice.

Citește și
Termocentrala
China Huadian va investi peste 1 miliard de dolari intr-un grup energetic nou la Rovinari

Sova a precizat ca miercuri nu a dat o declaratie in fata anchetatorilor, intrucat mai intai trebuie sa vada dosarul, ocazie cu care va afla si numele persoanei care a facut sesizarea in acest caz. Fostul ministru a mai spus ca nu se teme de nicio ancheta, precizand ca orice are dreptul sa sesizeze Parchetul, dar nu se poate vorbi de o confirmare a faptelor reclamate.

Dosarul complexurilor energetice Rovinari si Turceni

Dan Sova declara, in iulie 2011, ca fosta sa firma "Sova si asociatii" a adus beneficii de cateva zeci de milioane de euro societatilor Rovinari si Turceni, el nefiind insa angrenat in serviciile juridice respective. El afirma ca a fost parte din "Sova si asociatii" pana la mijlocul lui 2009. Contractele pe care firma respectiva le-a incheiat pentru servicii juridice au fost semnate in martie 2007 cu complexul Rovinari si in iulie 2007 cu Turceni. El a precizat ca nu a lucrat in cadrul acestor contracte decat in doua ocazii, o intalnire la AVAS si una prin care s-a facut o tranzactie intre Turceni si ICM (Societatea Comerciala pentru inchiderea-Conservarea Minelor).

Sova preciza ca intre 2006 si 2007 a fost plecat din tara, fiind masterand la London School of Economics. In plus, din aceasta cauza, Adunarea Generala a firmei "Sova si asociatii" a stabilit, la 15 ianuarie 2007, ca Sova, singurul care putea pana atunci angaja societatea in contracte si singurul cu drept de semnatura si stampila, il imputernicea pe unul dintre actionari, Radu Cernov, sa negocieze si sa reprezinte societatea. Sova mai spunea ca intre "Sova si asociatii" si complexul Rovinari a fost incheiat in 21 martie 2007 un contract-cadru de asistenta juridica, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera.

Potrivit acestuia, firma "Sova si asociatii" a reusit reducerea cu sase milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin esalonarea pe cinci ani si neplata de dobanzi si penalitati, fiind de 8 milioane euro. In cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, cand societatea era detinuta de AVAS, al carui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu. In urma activitatii firmei "Sova si asociatii", complexul Turceni a obtinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creante, precum si recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, mai spunea Sova.

El afirma ca onorariul perceput in cele doua contracte era de 40 euro pe ora, in timp ce, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Rovinari si Turceni au incheiat in 2009 si 2010 contracte de asistenta juridica la 180 euro/ora, una dintre firmele respective apartinand fostului presedinte PNL Valeriu Stoica.

Sova declara ca toate contractele in cauza ale firmei "Sova si asociatii" si platile au fost certificate atat printr-un control financiar intern preventiv, cat si de un auditor independent extern. In plus, el a mentionat ca un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atesta legalitatea contractelor respective si a delurarii lor. El preciza ca a solicitat celor doua complexuri sa ii precizeze daca au existat controale financiare ANAF, raspunsul fiind negativ.

In 22 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice.

In 24 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, si-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaratiile de venit pe anii 2007 si 2008, raspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, ca nu s-au constatat nereguli. Tot atunci, presa relata ca ANAF a trimis o sesizare Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu contracte incheiate cu complexurile Rovinari si Turceni.

Sesizarea ANAF trimisa Directiei Nationale Anticoruptie, privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari si Turceni, a fost facuta ca urmare a unui control financiar la cele doua companii si este indreptata impotriva intregului proces, spunea seful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar. Acesta preciza ca in perioada 2007-2009, cele doua companii au denaturat veniturile, in sensul ca au diminuat nejustificat veniturile si au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adica 16-17 milioane de euro.

Citește și...
Ministrul delegat Dan Sova a fost audiat la DNA pentru lipsa contractului cu Bechtel
Ministrul delegat Dan Sova a fost audiat la DNA pentru lipsa contractului cu Bechtel

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a venit marti la DNA.

China Huadian va investi peste 1 miliard de dolari intr-un grup energetic nou la Rovinari
China Huadian va investi peste 1 miliard de dolari intr-un grup energetic nou la Rovinari

Compania chineza China Huadian Engineering va investi peste un miliard de dolari in constructia unui grup energetic cu o capacitate de cel putin 500 MW la termocentrala Rovinari.

ANAF l-a trimis pe Victor Ponta la DNA. Presedintele PSD: E un dosar politic
ANAF l-a trimis pe Victor Ponta la DNA. Presedintele PSD: E un dosar politic

ANAF ii cere DNA-ului anchetarea liderului PSD Victor Ponta si a senatorului social democrat Dan Sova in privinta contractelor de reprezentare juridica incheiate cu complexele energetice Turceni si Rovinari.

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă
Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.