Cum putem renunța la pungile de plastic din magazine. Soluția unor retaileri
Potrivit unui studiu recent, 8 din 10 români încă folosesc pungi din plastic pentru a cântări fructe şi legume şi doar jumătate dintre ei spun că ar preferă să folosească unele biodegradabile.
Din fericire, la două luni de la apariţia eco-taxei de 15 bani pentru fiecare pungă de plastic, multe magazine le-au înlocuit cu unele din materiale prietenoase cu mediul.
Unii retaileri propun să renunţăm de tot la celebra pungă cu pungi şi să ne orientăm către unele refolosibile.
Când merg la supermarket, oamenii s-au obişnuit să cântărească fructele şi legumele în pungă. Însă mulţi le folosesc şi în alte scopuri.
Statisticile arată că fiecare dintre noi folosim 200 de pungi de plastic pe an, în medie. Şi de cele mai multe ori le folosim doar o singură dată. Problema este că din cele 200, doar una ajunge să fie reciclată.
Aşadar, cel mai indicat ar fi să renunţăm să le mai folosim. Unele fructe, precum bananele, de pildă, pot fi cântărite şi etichetate fără pungă. Iar un lanţ de hypermarketuri ne propune şi alte soluţii.
Valer Hancas, reprezentantul unui lanţ de magazine: „Putem să avem iniţiativă să folosim orice pungă de la domiciliu, pentru a evita consumul unei alte pungi. Avem aceşti săculeţi pentru legume, fructe, se comercializează contra cost, sunt lavabili, şi în ultimul rând, aş prefera să cred, că ajungem la punga biodegradabilă, această pungă se poate degrada şi în condiţiile de mediu oferite de domiciliile noastre.”
Astfel de pungi au apărut şi în alte magazine, în unele locuri contra cost, iar în altele, gratuite. Însă nu toate se descompun dacă ajung în natură.
Andrei Cosuleanu, Expert Mediu: „Sunt nişte pungi biodegradabile. Ele ar trebui colectate diferenţiat şi să ajungă într-o fabrică de compost. România nu are un sistem de colectare a deşeurilor compostabile. Din păcate nu avem sistemul cu care să închidem cercul şi pungile să ajungă într-o fabrică de compost.”
Conform unei ordonanţe aprobată de Guvern în această vară, pungile biodegradabile sunt scutite de ecotaxa de 15 bani.
Cornel Brezuica, Agenţia Fondului pentru Mediu: „Se aplică tuturor pungilor din plastic, indiferent dacă sunt la vânzare sau la raft, mă refer aici la pungile de la legume fructe. Deci, tot ce este plastic se taxează. Tot ce este biodegradabil nu se taxează.”
În prezent, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri de plastic, material care se descompune în sute de ani. Dacă nu renunţăm la acest obicei dăunător pentru mediu, se estimează că în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât pește.