Cum putem renunța la pungile de plastic din magazine. Soluția unor retaileri

×
Codul embed a fost copiat

Potrivit unui studiu recent, 8 din 10 români încă folosesc pungi din plastic pentru a cântări fructe şi legume şi doar jumătate dintre ei spun că ar preferă să folosească unele biodegradabile.

Din fericire, la două luni de la apariţia eco-taxei de 15 bani pentru fiecare pungă de plastic, multe magazine le-au înlocuit cu unele din materiale prietenoase cu mediul.

Unii retaileri propun să renunţăm de tot la celebra pungă cu pungi şi să ne orientăm către unele refolosibile.

Când merg la supermarket, oamenii s-au obişnuit să cântărească fructele şi legumele în pungă. Însă mulţi le folosesc şi în alte scopuri.

Statisticile arată că fiecare dintre noi folosim 200 de pungi de plastic pe an, în medie. Şi de cele mai multe ori le folosim doar o singură dată. Problema este că din cele 200, doar una ajunge să fie reciclată.

Citește și
instalare panouri fotovoltaice
Programul "Casa Verde", anchetat de Parchet. Cum ar fi fost fraudată înscrierea
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Aşadar, cel mai indicat ar fi să renunţăm să le mai folosim. Unele fructe, precum bananele, de pildă, pot fi cântărite şi etichetate fără pungă. Iar un lanţ de hypermarketuri ne propune şi alte soluţii.

Valer Hancas, reprezentantul unui lanţ de magazine: „Putem să avem iniţiativă să folosim orice pungă de la domiciliu, pentru a evita consumul unei alte pungi. Avem aceşti săculeţi pentru legume, fructe, se comercializează contra cost, sunt lavabili, şi în ultimul rând, aş prefera să cred, că ajungem la punga biodegradabilă, această pungă se poate degrada şi în condiţiile de mediu oferite de domiciliile noastre.”

Astfel de pungi au apărut şi în alte magazine, în unele locuri contra cost, iar în altele, gratuite. Însă nu toate se descompun dacă ajung în natură.

Andrei Cosuleanu, Expert Mediu: „Sunt nişte pungi biodegradabile. Ele ar trebui colectate diferenţiat şi să ajungă într-o fabrică de compost. România nu are un sistem de colectare a deşeurilor compostabile. Din păcate nu avem sistemul cu care să închidem cercul şi pungile să ajungă într-o fabrică de compost.”

Conform unei ordonanţe aprobată de Guvern în această vară, pungile biodegradabile sunt scutite de ecotaxa de 15 bani.

Cornel Brezuica, Agenţia Fondului pentru Mediu: „Se aplică tuturor pungilor din plastic, indiferent dacă sunt la vânzare sau la raft, mă refer aici la pungile de la legume fructe. Deci, tot ce este plastic se taxează. Tot ce este biodegradabil nu se taxează.”

În prezent, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri de plastic, material care se descompune în sute de ani. Dacă nu renunţăm la acest obicei dăunător pentru mediu, se estimează că în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât pește.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
"Taxa de centru", modificată din nou. Ce maşini ar putea fi interzise în Capitală

Proiectul municipalităţii privind circulația mașinilor poluante în Bucureşti ar putea fi modificat din nou. Oficialii spun că vor ţine cont şi de propunerile venite din partea mai multor organizaţii de mediu pentru varianta finală.

Programul
Programul "Casa Verde", anchetat de Parchet. Cum ar fi fost fraudată înscrierea

Administrația Fondului pentru Mediu a sesizat Parchetul privind o posibilă fraudă la înscrierea în programul  prin care românii sunt încurajaţi să îşi monteze panouri fotovoltaice pe acoperiş, cu sprijin financiar de la stat

Peisaj dezolant în Codlea, din cauza gunoaielor. Autoritățile se declară „depășite”
Peisaj dezolant în Codlea, din cauza gunoaielor. Autoritățile se declară „depășite”

Mormane de gunoaie strică peisajul în stațiunile de la munte. La marginea orașului Codlea, de exemplu, lângă Brașov, se întind covoare de pungi, recipiente din plastic și resturi de materiale de construcții.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.