Psihoza ploşniţelor de pat, amplificată în Franța de trolii ruși. „Viginum” a luptat împotriva lor
Psihoza ploşniţelor de pat din Franța a fost "artificial amplificată" de Rusia, a afirmat vineri ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot.
Întrebat la TF1 cu privire la tentativele de destabilizare din Franţa care ar fi orchestrate de Rusia, ministrul francez a revenit asupra informațiilor care a făcut înconjurul lumii și au fost prezente în presă și pe social media săptămâni la rând.
„Polemica ploşniţelor de pat (...) a fost amplificată artificial pe reţelele sociale de conturi despre care s-a stabilit că sunt de inspiraţie sau origine rusă, inclusiv cu o legătură falsă creată între sosirea de refugiaţi ucraineni şi răspândirea ploşniţelor de pat", a declarat Jean-Noël Barrot. Aceasta "a fost foarte mult amplificat de conturi legate de Kremlin", a adăugat el, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fotografii şi înregistrări video care semnalau prezenţa acestor insecte, care se hrănesc cu sânge uman şi se presupune că au dispărut din viaţa zilnică în ţările occidentale în anii 1950, au inundat reţelele sociale începând de la mijlocul lui septembrie.
„Marea întoarcere" a acestor dăunători a căpătat dimensiunile unei afaceri de stat, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, manifestaţie sportivă cu o mare miză turistică.
Şapte instituţii şcolare şi mai multe clase de elevi au fost închise, însă toate cazurile semnalate - fie pe un scaun de cinema, ori pe un loc în tren - erau departe de a se fi dovedit toate adevărate.
Potrivit lui Jean-Noël Barrot, operaţiunile de atacuri cibernetice şi dezinformare ale Rusiei „au început să se accelereze în ultimii doi ani, după declanşarea războiului în Ucraina".
„Ştim asta pentru că preşedintele Republicii a înfiinţat în 2021 un serviciu care se numeşte Viginum, a cărui misiune este de a detecta aceste manevre ce vizează destabilizarea opiniei publice în Franţa şi slăbirea sprijinului public pentru Ucraina", a subliniat ministrul francez.
Franţa a condamnat de asemenea, în noiembrie, o „ingerinţă digitală rusă", denunţând de această dată rolul unei reţele ruse în "amplificarea artificială şi difuzarea pe reţelele sociale a unor fotografii cu Steaua lui David reproduse pe imobile din regiunea pariziană.
Această ingerinţă a avut loc în plin conflict între gruparea islamistă palestiniană Hamas şi Israel.