Proteste în 20 de județe: ”Să iei 1.100 lei mi se pare strigător la cer”
Au fost proteste luni dimineaţă în peste 20 de judeţe din ţară, printre care Cluj, Bistriţa, Iaşi, Mureş sau Sălaj, în patru instituţii ale Ministerului Muncii.
La Cluj, timp de 2 ore angajaţii au întrerupt lucrul şi au ieşit în fata sediului instituţiei cu pancarte. Oamenii sunt nemulţumiţi de diferenţa mare de salarii între ei şi funcţionarii publici din alte ministere.
Puţin după ora nouă, zeci de angajaţi de la Inspectoratul Territorial de Muncă, de la Casa Judeţean[ de Pensii, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia pentru Inspecţia Socială şi-au părăsit birourile şi au ieşit cu pancarte în mâini să protesteze. Oamenii spun că, faţă de alţi funcţionari publici, au salarii mult mai mici.
Mihai Grigoraș, consilier juridic AJOFM Cluj: ”Din 2015, atunci când salariile ne-au fost indexate cu 10%, de atunci nu am mai beneficiat de nicio majorare salarială. Am fost nevoiţi în două rânduri până acum să ne căutăm dreptatea în instanţele de judecată. În acest moment avem 2 litigii pe rol cu privire la problemele salariale.”
Angajaţii se plâng şi că nu primesc niciun fel de sporuri de confidenţialitate sau de risc pentru munca lor.
Elena Popescu, lider de sindicat Casa de Pensii Cluj: "Am stat cuminţi până acum, dar nu se mai poate, adică trebuie să fim şi noi băgaţi în seamă. Și noi suntem funcţionar publici, şi noi suntem bugetari. Să lucrezi, să ai o responsabilitate foarte mare şi să iei 1100 de lei în mâna mi se pare strigător la cer."
Oamenii spun că din cauza salariilor mici, mulţi dintre angajaţi au migrat către alte ministere, unde sunt plătiţi mai bine. Iar volumul mare de muncă a rămas pe umerii unui număr mic de angajaţi.
Corina Găvriluț, salariat: ”Dorim salarii decente, dorim să le aliniem la acele salarii unitare pe care ne-aţi promis că ni le daţi. V-aţi gândit cum poate un inspector de muncă ca organ de control să meargă la un agent economic să îi ceară actele pentru a I le verifică şi șă îi aplice o amendă de 20.000 de lei, iar acel inspector de muncă ia un salariu între 1800 şi 2700 de lei, oare cum sună?"
Sindicaliştii au trimis un memoriu la Ministerul Muncii prin care au cerut să aibă o discuţie cu ministrul. Între timp, oamenii veniţi cu treburi la ghişee au aşteptat răbdători la coadă.
Bărbat: ”Nu a fost anunţat şi am căzut cam rău aici. De la 9 şi 20, am aşteptat aici în frigul ăsta, dar asta e, şi dumnealor au dreptate. Să vină şi Olguta Vasilescu să vadă ce probleme au oamenii."
Femeie: ”Am văzut protestul că dacă ştiam nu veneam astăzi. Au fost minţiţi că primesc nu ştiu cât şi de fapt nu mai primesc nimic. Dacă nu sunt bani, spui că nu sunt bani şi atât, nu spui că sunt şi apoi nu le mai dai nimic.”
Angajaţii spun că vor continua protestele până când problemele semnalate vor fi rezolvate.