Protest la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. "Am mai multe ore şi am luat mai puţini bani”
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. Câteva zeci de asistente şi infirmiere au oprit lucrul şi au ieşit în fata unităţii medicale, nemulţumite de salariile încasate pentru luna martie.
Deşi, teoretic, veniturile celor care lucrează în sănătate au crescut, în realitate, unii angajaţi au plecat cu mai puţini bani acasă, faţă de februarie. În cazul infirmierelor, diferenţa variază de la o sută, la trei sute de lei.
Infirmierele şi asistentele au protestat în faţa spitalului de supărare că, faţă de februarie, care a fost luna mai scurtă, în martie au luat şi mai puţini bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne-au scăzut pentru că ne-au scăzut sporurile şi ne-au scăzut implicit şi salariile. Şi ni s-a spus că, de acum încolo, vom avea salariile în funcţie de bugetul alocat în luna respectivă”, spune o asistentă.
Chiar dacă lucrează în condiţii dificile şi intră în contact cu bolile cele mai grave, asumându-şi riscuri foarte mari, angajatele de la Boli Infecţioase s-au trezit cu salarii mai mici.
"Am mai multe ore pe luna martie şi am luat mai puţini bani, da. Cu 140 mai puţin", spune o altă asistentă.
"Cu două milioane trei sute luna asta mai puţin faţă de luna trecută. La anu o să ies la pensie şi salariul pe luna asta este diminuat cu două, trei sute", spune o infirmieră.
Timp de mai bine de o oră, de bolnavii din spital s-au ocupat doar câteva asistente, care au rămas să asigure urgenţele.
Managerul spitalului spune că salariile au crescut, conform modificărilor legislative. Paradoxul apare în cazul reducerii sau eliminării sporurilor care erau cumulate până acum.
"Eu nu pot să acţionez în afara legii. Eu am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri, salariile li s-au dat mărite, aşa cum prevede legea, mai mult de atât ce pot să fac?", a explicat Mihaela Debita, managerul spitalului.
Asistentele şi infirmierele au revenit în spital după o oră, dar au anunţat că până când nu vor primi asigurări că salariile vor reveni măcar la valorile din februarie, vor protesta în acelaşi fel în fiecare zi.
Conform ministrului Sănătăţii, managerii spitalelor au libertatea de a completa salariile care au scăzut până la valoare de dinainte de aceste modificări legislative, dacă o pot face din fonduri proprii. În cazul spitalelor care au o singură specializare, însă, aceste fonduri sunt foarte mici, sau nu există.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!