Protest la Guvern al federațiilor din Educație. Revendicările sindicaliştilor

Protest

Peste 1.000 de persoane din cadrul federațiilor din Educație vor protesta, miercuri, la sediul Guvernului.

Protestatarii cer salarii decente, în special pentru personalul nedidactic.

În ceea ce priveşte salariile personalului didactic, sindicaliştii afirmă că nu reflectă importanţa socială a muncii depuse. La protest sunt aşteotate peste 1.000 de persoane.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile sindicale.

Potrivit acestora, acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, salarizarea personalului didactic ”nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”.

”Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

”Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia cer şi adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.

Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, protestul este avizat în intervalul 11.30-13.30.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Protest la Primăria Sectorului 1 după ce Romsilva a închis un drum forestier care asigura accesul la un complex rezidențial
Protest la Primăria Sectorului 1 după ce Romsilva a închis un drum forestier care asigura accesul la un complex rezidențial

Aproximativ o sută de oameni au protestat în fața Primăriei Sectorului 1.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.