Protest după ce s-a votat reînfiinţarea companiilor municipale din București. Opoziția acuză


Ultimul update: Miercuri 31 Iulie 2019 19:56
Data publicarii: Miercuri 31 Iulie 2019 18:49
Categorie: Stiri actuale

După 3 ani de scandal, Consiliul General Bucureşti a votat reînfiinţarea companiilor municipale. Primăria susţine că modificarea Codului Administrativ ar permite asta.

Este în continuare ilegal, atenţionează opoziţia, care va merge din nou în instanţă. Câteva ONG-uri au protestat miercuri faţă de milioanele cheltuite de companiile municipale şi au acuzat lipsa de alte proiecte. În replică, Gabriela Firea anunţa că le-a terminat pe cele începute de fostul primar.

Cele 20 de companii municipale ar trebui să preia activitatea regiilor din Bucureşti.

De pildă, Compania de iluminat public va prelua activitatea Luxten.

Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde va prelua activitatea Alpab, iar Compania Străzi, Poduri și Pasaje București pe cea a Administraţiei Străzilor.

Curtea de Apel Bucureşti declarase ilegale aceste companii, iar unul dintre motivele invocate a fost că nu s-au obţinut 2/3 din voturile consilierilor generali. Cei din Primăria Capitalei susţin acum că schimbarea Codului administrativ permite votarea cu o majoritate simplă a companiilor, dar au fost contrazişi de consilierii din opoziţie.

Roxana Wring, consilier USR: ”Sunt în continuare ilegale, sunt nişte funcţii create cu salarii uriaşe pentru oamenii Gabrielei Firea."

Adrian Iordache, director direcţia juridică: "Ne vedem în contencios, sper să înţelegem că facem ceva legal."

De altfel, câteva ONG-uri care monitorizează activitatea primăriei au organizat un protest. Activiştii sunt nemulţumiţi că deşi au fost declarate ilegale, numai anul trecut pentru companiile municipale s-au cheltuit aproape 45 de milioane de euro.

Mai mult, susţin protestatarii, timp de 3 ani Firea a dus la bun sfârşit extrem de puţine proiecte.

Gabriela Firea neagă acuzaţiile.

Gabriela Firea, primarul Capitale: "Orice proiect durează. Prioritatea unui primar este să finalizeze cele în mandate anterioare. Am preluat proiecte de 2-3%. Unele le voi finaliza."

Una peste alta, deşi are pe hârtie un buget de peste un miliard de euro, Primăria Capitalei este într-o situaţie financiară proastă. Gabriela Firea a anunţat că din cauza fondurilor tăiate de Guvern, Bucureştiul este într-un faliment nedeclarat, adică aproape că nu mai are bani să asigure funcţionarea şi activitatea curentă a oraşului.

VIDEO PROTVPLUS.RO