Protest cu sute de credincioși, după anularea pelerinajului de Sf. Parascheva: „Am venit să mă rog, mi-au dat o pancartă”

Ultima actualizare: 10-10-2020 19:27

Sute de credincioși au protestat vineri seară la Iași, față de interdicțiile impuse în pandemie și restrângerea pelerinajului dedicat Sfintei Parascheva, cerând să fie și ei lăsați să se roage lângă moaște.

 

Înalt Preasfințitul Patriarh Daniel a declarat că decizia ca doar ieșenii să aibă acces lângă raclă e una discriminatorie și a fost luată fără ca Biserica Ortodoxă Română să fie consultată. Preoții au decis să nu mai pornească cu sfintele moaște în procesiune prin oraș.

Peste 500 de credincioși s-au strâns vineri seară în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ca să protesteze că nu au acces în Catedrală, să se închine Sfintei Parascheva.

Credincios: „Am venit să mă rog.”

Reporter: „Aveți, totuși, o pancartă.”

Credincios: „Mi-a dat-o cineva și sunt de acord cu ea."

Înghesuiți umăr la umăr, foarte mulți fără mască de protecție pe față, oamenii au protestat pașnic.

Credincios: „Nu este drept ceea ce au făcut, țara și ăștia de la putere. Nu este corect. Am venit să protestăm pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva. M-am alăturat oamenilor, cu rugăciune, în mod pașnic, cum mi s-a cerut."

Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Noi înțelegem supărarea lor și, cu siguranță, ne doare pe noi infinit mai mult decât pe cei care sunt mai departe de Catedrală, dar nu credem că aceasta este calea. Armele noastre nu sunt manifestările."

Mesajul transmis de Patriarhul Daniel după interzicerea pelerinajului de Sf. Parascheva
 

Patriarhul Daniel a transmis că interzicerea pelerinajului pentru credincioşii care nu locuiesc în Iaşi e o măsură discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Până acum, în cele trei zile de pelerinaj restricționat, puțin peste 2.000 de credincioși au intrat în Mitropolie. Preoții au decis să anuleze Calea Sfinților, procesiunea în care racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva era purtată de preoți și urmată de enoriași pe străzile principale ale Iașiului. La ceremonie participau în mod normal zeci de mii de oameni.

Reporter: „Ar trebui să fie ridicate aceste interdicții?”

Femeie: „Ar trebui, să se închine toată lumea, nu numai noi, de aici. Alții vin și stau la poartă acolo și așteaptă. Nu le dă drumul."

Alexandru Mormenchi, purt. de cuv. Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: „Au fost stabilite culoare speciale. Este important ca ei să nu se intersecteze, vorbim aici de siguranța lor."

Când este prăznuită Sfânta Parascheva
 

Sfânta Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie. Anul trecut, până în ajun, trecuseră pe la raclă 100.000 de oameni, iar de hram s-a înregistrat un record de peste 20.000 de pelerini care au participat împreună la slujbă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
How To TikTok
Cum să te costumezi de Halloween

08:24
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!