15.000 de salariati din invatamant vor participa, pe 1 iunie, la un mars de protest la Guvern si Presedintie
Guvernantii nu au capacitatea de a gestiona sistemul de salarizare si isi arata, inca o data, totalul dispret fata de personalul din sistemul educational, iar in acest context 15.000 de salariati din invatamant vor porni intr-un mars de protest.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI): "Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intrunit in sedinta din data de 18.05.2016, a analizat Proiectul Ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016. Acest proiect demonstreaza, inca o data, incapacitatea guvernantilor de a gestiona sistemul de salarizare in sectorul public, precum si totalul dispret fata de personalul din sistemul educational! Doar posibilitatea acordarii unor premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile personalului din invatamant, incepand cu 1 ianuarie 2017, nu rezolva multitudinea de probleme in salarizarea personalului din acest important sector de activitate si nici nu va conduce la cresterea calitatii actului de instructie si educatie! Este inca o dovada ca, pentru guvernanti, educatia este un domeniu prioritar doar la nivel declarativ, nu si in realitate!"
Sindicatele din invatamant organizeaza unui mars de la Piata Victoriei pana la Cotroceni, in data de 1 iunie, pe fondul nemultumirilor legate de salarizarea personalului bugetar, a declarat Anton Hadar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Liderii de sindicat se vor intalni vineri si vom emite o stire concreta din partea tuturor. Ne-am rezervat acea zi care se va transforma din Ziua Copilului in Ziua Profesorului nemultumit. Asta avem pana acum stabilit. Este vorba de un protest, de un mars. Am vrea sa mergem de la Piata Victoriei pana la Cotroceni, sa plecam de la premier catre colega noastra care este acolo, mai lucreaza in invatamant, doamna Iohannis", a afirmat Hadar, liderul Federatiei sindicale din invatamantul superior, Alma Mater.
Invatamantul superior romanesc nu primeste cresteri salariale in urma modificarilor care vor fi aduse sistemului de salarizare in sectorul bugetar iar reprezentantii acestui sector au afirmat marti ca nu isi asuma proiectul de act normativ in acest sens si ca vor decide in zilele urmatoare cum vor reactiona.
"Nu vad nicio crestere mai nicaieri. Asistentul ramane la 1.700-1.800 lei. Nicio crestere salariala. Un ipotetic 2%(...) Nu e nicio imbunatatire. Se duc banii catre Sanatate, catre autoritatile publice centrale... Suntem total nemultumiti si vom vedea cum vom reactiona zilele acestea. Nu ma asteptam sa fim tratati atat de rau. Macar la functiile din inceputul carierei sa avem cresteri semnificative. Din momentul de fata evident ca nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru ca am crezut ca va fi mai rational. Probabil avand in vedere suma mica de bani probabil nu a putut sa organizeze si pentru Educatie. A spus ca e randul Sanatatii si noi trebuie sa mai asteptam. Si ca va da un exemplu de mod de aranjare a grilei de salarizare pentru Sanatate. Pentru educatie: zero", a afirmat, marti, Liderul
Federatiei sindicale din invatamantul superior Alma Mater, Anton Hadar, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.
Acesta a subliniat ca a primit noul proiect al Ordonantei privind salarizarea bugetarilor doar cu 31 de minute si cateva secunde inainte de inceperea discutiilor si ca sistemul educational nu a primit nici macar a suta parte din ceea ce are nevoie.
Hadar a subliniat ca Federatia pe care o reprezinta nu isi asuma "sub nicio forma aceasta Ordonanta si ca este dezamagit de importanta pe care o acorda Guvernul Educatiei si Invatamantului superior.
"Un grad didactic precum un asistent ramane la acelasi salariu. Sa imi aduca Guvernul roman asistenti la ore. Sa vedem cine se va mai angaja pe 1.700-1.800 de lei impozabili, in sistem. Nu cred ca trebuie sa mai vorbim despre ce este in continutul acestei Ordonante pe care nu ne-o asumam sub nicio forma, nu o sustinem si sunt dezamagit de importanta pe care o acorda Guvernul tehnocrat Educatiei si Invatamantului superior", a mai spus liderul Alma Mater.
Restructurarea completa a sistemului de salarizare in Sanatate si introducerea unui sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate si pentru personalul didactic si didactic auxiliar, incepand cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificari aduse de Legea salarizarii bugetarilor.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta, in sistemul de sanatate, debutantii vor beneficia de o crestere suplimentara de 10% a salariilor, fata de restul functiilor, pentru cresterea atractivitatii unei cariere in domeniu. Totodata, in sistemul de Sanatate si in Invatamant, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii unor criteriilor de performanta, care vor fi elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale.
Alte modificari aduse de proiectul de Ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, vizeaza eliminarea diferentelor de salarizare pentru functii egale si munca egala in cadrul aceleiasi unitati, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul unitatii / institutiei, pentru toate familiile ocupationale, in limita alocarilor bugetare.
Impactul bugetar generat de modificarile aduse sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice se ridica la 2,29 miliarde de lei anual.