10.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Piața Victoriei

×
Codul embed a fost copiat

Cel puţin 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar au participat la un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, organizat de Federaţia Sanitas.

Au venit din toată țara pentru a-și arăta nemulțumirea după ce salariile lor au scăzut, în cazul anumitor categorii, deși guvernanții le-au promis majorări tuturor.

Mai precis, reprezentanții infirmierelor, brancardierilor, ai personalului administrativ și ai psihologilor spun că și munca lor este importantă într-un spital, dar acum banii pe care ii primesc la leafă creează mari discrepanțe între angajați, și nici nu le ajung de la o lună la alta.

După modificările adoptate la legea salarizării și noul regulament privind sporurile, sindicaliștii din sănătate spun că angajații din sistem se împart în două categorii - cei fericiți, precum medicii și asistentele, ale căror salarii s-au mărit, și ceilalți: adică șapte categorii ale căror venituri au scăzut, în loc să crească.

Citește și
protestatari in Piata Victoriei
Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă

De exemplu, personalul administrativ și specialiștii din multe secții de urgență au primit mai puțini bani, iar tăierile pornesc de la 50 de lei până la 1.100 de lei.

Protestatarii care au venit joi în fața Guvernului sunt din toate județele țării.

Săptămâna trecută, sindicaliștii au purtat discuții cu guvernanții, fără să fi ajuns la vreo concluzie. Dacă problemele lor nu sunt rezolvate, principalele organizații sindicale au anunțat că vor merge mai departe cu protestele și amenință că pe 11 mai ar putea intra în grevă generală.

O ambulanță cu un echipaj de specialitate a intervenit la fața locului, după ce unei infirmiere i s-a făcut rău.

Femeia în vârstă de 42 nu a mai rezistat din cauza căldurii foarte mari, temperaturi care sunt neobișnuite pentru București în această perioadă.

Sindicaliştii au afişat bannere cu mesaje precum "Dacă nu ne măriţi sporul, hai să mirosiţi formolul", "Egalitate pentru toţi", "Dreptate pentru TESA" şi "Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară".

Începând cu ora 9.00, în Piaţa Victoriei au fost fost instituite restricţii de circulaţie.

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Principalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuţiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă, Guvernul anunţând că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate şi care să analizeze problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor să să propună soluţii.

"Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns", a transmis Guvernul după discuţiile cu managerii de spitale la care au luat parte, pe lână premier, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit news.ro

Reprezentanţii Sanitas au transmis că "întâlnirea a fost una dezamăgitoare pentru situaţia angajaţilor din sănătate".

"Rezultatul acestei discuţii trebuia să fie un set de soluţii pentru rezolvarea inechităţilor generate de aplicarea Legii 153/2017 şi a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenţii au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluţii. Avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie şi de nemulţumire deja existente în sistemul sanitar", arată liderii Sanitas, într-un comunicat de presă.

Ei se declară surprinşi de intenţia Guvernului de a exclude reprezentanţii sindicatelor din discuţiile care vor urma privind aplicarea legislaţiei salarizării şi spun că această decizie "este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu şi lung, este şi o încălcare a legii".

"Insistenţa guvernanţilor de a demonstra, în pofida realităţii, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum şi modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăţia pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greşelile făcute în elaborarea legii salarizării", mai spun reprezentanţii federaţiei.

Întrebat, luni, despre problemele legate de salarizare, preşedintele Klaus Iohannis a spus că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că este treaba Guvernului să le corecteze.

"În public avem opinii foarte diferite. Eu atrag atenţia că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi avem practic în fiecare zi pichetări, mişcări sindicale, iar guvernanţii se fac că nu văd nimic şi repetă aşa mecanic că totul este în regulă. Lucrurile nu sunt în regulă, dar este treaba Guvernului să vadă unde sunt cauzele acestor nemulţumiri şi să le corecteze", a declarat Iohannis.

El a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.

"Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme şi am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă şi să îmbunătăţească şi cadrul, şi abordarea specifică", a mai spus preşedintele.

În ultima perioadă, au avut loc aproape zilnic proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un medic vorbește despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar: ”Au ras tot ce se putea”
Un medic vorbește despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar: ”Au ras tot ce se putea”

Medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Județean Braşov, vorbeşte despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar şi despre problemele create de Legea salarizării unitare.

Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă
Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă

Câțiva protestatari au stat în cap, luni seara, în fața Palatului Victoria, în semn de protest față de faptul că o fetiță de doar câțiva ani a fost pusă să facă acrobații pentru premierul Viorica Dancilă.

Federaţia Sindicală Hipocrat, semnal de alarmă privind Legea salarizării: ”Au luat de la unii ca să dea altora”
Federaţia Sindicală Hipocrat, semnal de alarmă privind Legea salarizării: ”Au luat de la unii ca să dea altora”

Federaţia Sindicală Hipocrat se declară ”indignată” de atitudinea autorităţilor faţă de problemele generate de Legea Salarizării.

350 de manageri de spitale, la coadă, la Guvern. Nicio concluzie despre salarii, după 4 ore de discuții
350 de manageri de spitale, la coadă, la Guvern. Nicio concluzie despre salarii, după 4 ore de discuții

350 de manageri de spitale au fost convocaţi la Palatul Victoria, pentru problemele apărute după aplicarea Legii Salarizării. Ca să poată intra în clădire, cu toţii au stat la coadă. Iar înăuntru nu au ajuns la nicio soluţie, deşi au discutat patru ore.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.