Propunerile ONG-urilor după scandalul azilelor groazei. Bani mai mulți pentru asistență socială și controale neanunțate
Bani mai mulți pentru asistență socială, controale neanunțate și înființarea unui număr mai mare de centre de îngrijiri.
Sunt câteva dintre propunerile pe care organizațiile neguvernamentale le-au prezentat Guvernului după scandalul azilelor groazei.
Ministerul Muncii are termen până la finalul lunii să prezinte noul pachet de legi care va ajunge în Parlament și care trebuie să protejeze bătrânii și tinerii vulnerabili, aflați în centre sociale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Chemate pentru prima dată la Guvern de la declanșarea controalelor în azile și centre sociale din țară, organizațiile neguvernamentale au cerut în primul rând autorităților mai multe fonduri pentru sistemul de protecție socială. La nivel european, țara noastră alocă cei mai puțini bani pentru serviciile de îngrijire acordate copiilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități, între 0,3 și 0,6 la sută din PIB, față de 2,8 la sută media UE. În plus, spun specialiștii centrele mari rezidențiale ar trebui regândite, cu ajutorul fondurilor europene.
Diana Chiriacescu, Director Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale: ”Centrele rezidențiale de capacitate mare trebuie înlocuite cu case de tip familial sau cu centre de mica capacitate care să fie mult mai adaptate nevoilor acestor oameni”.
România numără peste 5 200 de servicii sociale, însă necesarul este uriaș. Numai la centrele pentru bătrâni, sute de persoane sunt trecute pe listele de așteptare. Și inspectorii sociali, adică cei care merg în controale și monitorizează, trebuie pregătiți și formați, spun organizațiile de profil, astfel încât să cunoască ce presupune îngrijirea unui copil sau a unei persoane cu dizabilități. Unele controalele demarate în ultima lună au fost abuzive, reclamă ONG-urile.
Diana Chiriacescu: ”14-15 oameni debarcaţi, înarmaţi, în locuințe protejate cu trei patru beneficiari – am avut persoane care au fost internate în spital”.
În plus, specialiștii au cerut Guvernului un acord astfel încât alături de autorități din Ministerul Muncii, medici și poliţişti, voluntarii să meargă în controale neanunțate în centrele sociale. În paralel, statul trebuie să aibă o evidență clară a persoanelor care au nevoie de servicii sociale.
Georgiana Pascu, Centru de Resurse Juridice: ”Vrem să știm câte persoane cu dizabilități sunt în țara asta, unde sunt, câte transferuri au fost aprobate și unde. Foarte important câte persoane au murit să apară informații legate din partea serviciilor de urgență – ambulanță – am văzut și la Mureş, există posibilotatea ca unele dintre aceste evenimente care țineau de o lispă adecvată de tratament să fiu sesizate unor servicii de ambulanță”.
Autoritățile au promis că lucrează la o ordonanță de urgență și o nouă lege privind asistenta socială. În plus, premierul are în plan să desființeze cel puţin o instituţie din subordinea Ministerului Muncii.
Marcel Ciolacu: ”Este clar că vorbim de corupție instituțională.Vom vedea după anchetele făcute de DIICOT și de DNA ca a exista şi acest efect, că s-au pierdut şi vieți omentești”.
Ministerul Muncii trebuie să prezinte până la finalul lunii noile modificări.