Proprietarii mașinilor avariate în Centrul Vechi, de fațada căzută, au depus plângeri
Proprietarii maşinilor avariate vineri, în Bucureşti, după ce faţada unei clădiri a căzut peste ele, au depus plângere la poliţie, iar autorităţile fac acum cercetări.
Problemele privind construcţia din Centrul Vechi nu sunt de ieri de azi, spun cei care locuiesc acolo. Oamenii susţin că au făcut nenumărate cereri pentru reconsolidare, atât la Primărie, cât şi la Ministerul Culturii. Din fericire, nu au existat victime, dar la parterul blocului sunt cluburi şi cafenele, iar urmările puteau fi tragice.
Faţada unei clădiri de pe strada Şelari s-a prăbuşit cu zgomot peste maşini.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Şeful meu rămăsese aici cu nişte prieteni, la noi, la cafenea şi, când a ieşit în gang, a vrut să plece şi a auzit o bubuitură şi atunci a căzut tencuiala. Eu, oricum, am fost anunţată să vorbesc cu toţi clienţii”, spune angajata unei cafenele.
Au fost avariate două maşini care erau parcate în faţa blocului, însă fix unde au căzut bucăţi mari de tencuială e intrarea într-un club frecventat de zeci de persoane, în fiecare seară. Cei care locuiesc aici se întreabă dacă e nevoie să existe şi victime până ca autorităţile să se mobilizeze şi să urgenteze refacerea faţadei.
Clădirea, construită în 1935, a fost încadrată la începutul anilor 90 la gradul 1 de risc seismic. În 2015, după tragedia din clubul Colectiv, guvernul de la acea vreme a emis o ordonanţă care înăsprea regulile de funcţionare a cluburilor. Asociaţia de proprietari susţine că imobilul a fost reîncadrat din clasa 1 de risc seismic în clasa a 2 a, astfel încât barurile de la parter să-şi poată continua activitatea.
Teodor Iancu, reprezentantul asociaţiei de locatari: "Ca orice bloc care a suferit şi un cutremur masiv în 77 este obosit, are nevoie de reconsolidare, chiar dacă el nu cade total, să zicem, la primul cutremur."
Dacă ar fi fost consolidat, şi faţada ar fi fost refăcută. Doar că pentru a se interveni asupra clădirii, proprietarii au nevoie de aprobarea Ministerului Culturii. Oamenii susţin că au făcut cereri peste cereri în ultimii ani, însă nu li s-a răspuns nici până acum. Ba mai mult, după un eveniment asemănător petrecut acum câţiva ani, cei care locuiesc aici au încercat să repare stricăciunile. În loc de ajutor, au primit o amendă de 4.000 de lei, pentru că nu aveau acordul autorităţilor.
Pe de altă parte Primăria Capitalei susţine că acesta proprietate a fost retrocedata şi este privată. Ba mai mult locatarii au fost amendaţi şi anul trecut de Poliţia Locală pentru că nu au refăcut faţada clădirii. Însă fără aprobări de la Ministerul Culturii, nici nu ar fi avut cum.
Centrul Vechi este plin de astfel de clădiri. Primăriile au făcut mai multe rânduri proiecte pentru refacerea lor, însă nu s-a trecut niciodată la fapte.