Proprietarii de pensiuni pregatesc preparatele traditionale pentru turisti. De la cat porneste pretul unei nopti de cazare
Este agitatie mare in aceste zile in toate pensiunile de la noi. Gazdele au inceput pregatirile pentru turistii care le vor trece pragul de sarbatori.
Au taiat porcul, iar acum prepara de zor carnati, toba si caltabos. Sa fie toate gata pentru masa de Craciun.
Proprietar: "Suntem in pregatire pentru sarbatorile de iarna. Pensiunea este dotata si mobilata tot cu specific traditionale locale, cu perne cu cusaturi, carpete cu cusaturi."
La poalele Muntilor Apuseni, in aceasta pensiune din comuna Savadisla, din judetul Cluj, este mare forfota. Turistii, care si-au rezervat camerele cu luni bune inainte, sunt asteptati cu bucate traditionale pregatite in gospodarie.
Proprietar pensiune: "Suntem in etapa de pregatire a tobei unde o sa punem capul, o sa punem oasele, o sa punem inclusive soricul fara de care nu are niciun gust. Introducem si ingrediente, usturoi, piper boabe, boia care se introduce mai tarziu."
Din meniul de Craciun nu puteau lipsi carnatii, caltabosul, jumarile si piftia din carne de porc - toate gatite dupa retete specifice zonei.
Proprietar pensiune: "Prajim carnatul prima data punem in apa ca sa il oparim ca sa prinda pielita si exteriorul si apoi il prajim, se taie bucati mai mari sau bucati mai mici si combinam cu branzeturi cu ceapa murata cu muraturi."
Dupa mancare, turistii vor fi invitati sa se plimbe cu sania ori sa viziteze muzeul satului si parcul sculpturilor de paie din comuna. Daca nu vor avea noroc de un Craciun cu zapada, gazdele vor inlocui sania cu o trasura impodobita.
Nici muzica nu este data uitarii - fanfara din localitate este pregatita pentru a intretine atmosfera.
Levente Gombar, dirijor fanfara: "Ne pregatim pentru spectacolul de sarbatori care in fiecare an este aici in sat si pregatim un program de colinde traditionale, internationale si ne straduim in fiecare an sa iasa cat mai bine."
O noapte de cazare in perioada sarbatorilor, in regim de demi-pensiune, porneste de la 250 de lei pentru o persoana si poate ajunge pana la 300 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, turisti, porc, pensiuni, sarbatori, tobă, caltaboș, cârnați,
Dată publicare:
18-12-2016 18:00