Proprietarii care nu-si reabiliteaza locuintele risca sa le piarda. Planul primarului Sorin Oprescu
Primarul Sorin Oprescu vrea sa le ia casele celor care nu le repara. Edilul sef al Capitalei spune ca e vorba de o forma de expropriere, desi se gandeste sa nu le dea niciun ban proprietarilor.
Si-ar dori si o lege care sa-i permita acest lucru. Sub incidenta ei ar intra toate cladirile subrede din tara, nu doar din Bucuresti, aflate de obicei in cele mai bune zone.
Subiectul este extrem de sensibil intr-o tara unde comunistii au confiscat locuintele a zeci de mii de oameni.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Primarul vorbeste de "exproprieri de necesitate", nu de confiscari si doar in cazul cladirilor care stau sa cada.
Proprietarii nu vor primi insa nimic in schimb, desi proprietatea privata este garantata prin constitutie.
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: "In momentul in care am facut exproprierea de necesitate nu mai stau sa mai fac absolut nimic, ca pierdem timpul... Pai da, ce platesc...asta o stii tu, o vrei tu asa o lege, sa o platesc a doua oara."
Primarul vrea sa preia cladirile in paragina, care prezinta pericol public si sa nu le dea nici un ban proprietarilor. Numai in Capitala sunt 190 de astfel de cladiri, conform jurnalistilor de la Gandul.
In Centrul Vechi zeci de case, toate monumente istorice, stau sa cada. In urma cu doua saptamani numai norocul a facut ca nimeni sa nu treaca pe strada cand fatada unei case cu doua etaje s-a prabusit peste trotuar.
Cladirile vizate sunt in cele mai scumpe zone din Capitala. Centrul Vechi, Piata Universitatii sau Bulevardul Kiseleff. Unii propietari spun ca nu au bani sa renoveze cladirile. Alte voci sustine insa ca la mijloc se afla un interes imobiliar.
Deoarece astfel de cladiri sunt considerate monumente istorice, prin lege ele nu pot fii demolate, asa ca proprietarii ar astepta ca ele sa se prabuseasca, pentru ca apoi sa ridice proiecte imobiliare mult mai banoase pe terenul lasat in urma.
Sorin Oprescu: "O sa caut sa discut cu Guvernul mai apasat, pentru ceea ce inseamna partea de responsabilitate a caselor si fatadelor, care au fost resituite pe Kisseleff, lasa sa cada casa si dupa aceea vine cu cererea sa faca un bloc acolo, daca se poate cu 58 de etaje e perfect."
Valoarea terenului se pare ca a fost motivul pentru care in urma cu un an a fost incendiata Moara lui Asan. Flacarile au ars peste 24 de ore, pentru ca peretii cladirii au fost stropiti cu combustibil.
Au cazut multe din halele, atelierele si anexele morii principale. Proprietarii, doua firme din Cipru, n-au fost trasi niciodata la raspundere pentru starea jalnica in care a ajuns caldirea de-a lungul anilor.