Propagandă pentru referendum la orele de religie. Mesajul unui preot din Sibiu: ”Nu cedați!”

Ultimul update: Joi 20 Septembrie 2018 19:44
Data publicarii: Joi 20 Septembrie 2018 19:31
Categorie: Actualitate

Mai multe anchete, au fost demarate de inspectorate în şcoli, după ce au apărut situaţii de propagandă pentru referendum, în timpul orelor de religie, sau la şedinţele cu părinţii.

În Braşov, o profesoară este acuzată că le-a împărţit pliante elevilor şi le-a cerut să îi convingă pe părinţi să voteze pentru căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

În plus, susţin elevii, ea ar fi comparat homosexualitatea cu zoofilia şi pedofilia. Iar într-o localitate din Iaşi, părinţii spun că au fost puşi de învăţători să semneze pe o listă că merg la vot.

La ora de religie, dascălul le-a adus copiilor afişe prin care erau chemaţi la referendum şi îndemnaţi să voteze. În plus, profesoara, povestesc elevii, le-a spus să îşi convingă şi apropiaţii să vină la vot. Iar când adolescenţii au avut un punct de vedere diferit, profesoara i-ar fi mustrat.

Elevii au dus pliantele acasă şi le-au spus părinţilor că profesoară de religie le-a cerut să îi convingă pe adulţii din familie să meargă la vot căci doar aşa, din spusele dascălului, apără copiii României.

Pentru că a încălcat legea educaţiei şi principiul libertăţii de gândire şi al independenţei față de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice, profesoara a primit avertisment scris de la superiorii ei. Profesoara de religie este soţie de preot, iar materialele le-a primit de la biserică, susţin surse din anchetă.

Ion Negril, inspector Școlar General Adjunct: ”În şcoală nu se face nici un fel de prozelitism, nu se fac acţiuni politice, şcoala este şcoala şi se respectă metodologia. Afişele respective nu sunt material didactic, nu aveau ce să caute la nivelul claselor.”

Se face anchetă şi la o şcoală din Voineşti, Iaşi, după ce mai mulţi părinţi au povestit că dascălii au împărţit liste cu tabele nominale pe care să le semneze părinţii că vor merge la vot.

Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi: "După semnalul primit chiar de la dvs, în cursul dimineţii colegii mei s-au deplasat la faţa locului şi vă pot spune că a început o anchetă disciplinară "

Reporter: Învăţătorii au împărţit liste?
Mama: Da...prin care au semnat dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea legii.
Reporter: Şi au semnat?
Mama: Da..majoritatea, chiar sută la sută cei de aici de la şcoală.

Părinte: Aţi semnat şi pe nişte liste?
Părinte: Exact, da.
Reporter: Aţi fost îndemnată şi să mergeţi la vot?
Reporter: Da.

Astfel de mesaje sunt promovate şi de preoţi. La o biserică din Sibiu, de exemplu, un preot a avut un discurs cu nuanţe discriminatorii, spun credincioşii.

Preot Sibiu:" Homosexualii au tratament special, încalcă toate drepturile celorlalți și tot ei sunt victimele? Nu faceți nici un compromis, nu cedați absolut nimic, sunt şi ei oameni adevărat, nu-i urâţi, nu-i bateţi, nu-i înjuraţi! Dar nu acceptați să vă calce în picioare valorile și principiile. Vrem să vină vremurile acelea în care vom fi obligați prin lege (chiar dacă nu vrem) să cununăm bărbat cu bărbat și femeie cu femeie?”

Contactat telefonic, preotul bisericii din Sibiu spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că nu a făcut altceva decât să le prezinte oamenilor poziţia Bisercii Ordodoxe față de acest referendum. Superiorii lui au declarat că fiecare preot este liber să-şi exprime părerile.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
tramvai
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
roman declarat mort
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei
Șicanare în trafic, în Caransebeş. Scenele șocante surprinse de un alt șofer prezent