Fermierii români, învinși de birocrație. Mulți sunt nevoiți să-și vândă afacerile
În timp ce în Uniunea Europeană, fermierii sunt ajutaţi de stat de facă agricultură ecologică, iar cererea pentru produsele bio şi naturale este tot mai mare, în România, mulţi dintre cei care au încercat să facă astfel de afaceri au renunţat la ele.
Fermierii se plâng ca nu sunt sprijiniţi de autorităţi, ba mai mult, chiar funcţionarii le pun piedici. Ministerul Agriculturii susţine în schimb că la Direcţiile Agricole există echipe pregătite care vor să-i ajute pe producători.
Claudia Burcea cultivă pe cinci hectare, în Constanța, fructe şi legume doar cu îngrăşăminte naturale.
A vrut să transforme recolta în conserve aşa că a ridicat, cu 40.000 de euro şi o făbricuţă, însă din cauza birocraţiei nu a reuşit să o deschidă.
Femeia susţine că totul s-a blocat la Direcţia Sanitar Veterinară.
Claudia Burcea, fermier: "M-am dus cu actele şi cu cererea, mi s-a sugerat să citesc legea. Le-am explicat că nu am studii de specialitate şi că mi-a plăcea să găsesc un sprijin în ei. Ne-au sugerat să ne angajăm un inginer chimist. Suntem o fermă mică, nu ne permitem."
Între timp, legumele şi fructele naturale produse în fermă s-au stricat iar proprietarii sunt siliţi să îşi vândă afacerea. Ministrul Agriculturii a promis că va îndrepta lucrurile.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Daţi-mi numele, daţi-mi persoană, daţi-mi contactul, daţi-mi să pot intra în contact cu persoana respectivă ca să-i rezolvăm situaţia."
Şi alţi români care produc legume bio sau naturale se plâng că tocmai statul îi încurcă. Lucian Dragomir a obţinut certificarea "bio" după ce a cheltuit 3.000 de euro pe avize şi aprobări iar procedura a durat 3 ani.
Bărbatul are şi o fermă de pui - pe care însă nu reuşeşte să o certifice.
Lucian Dragomir, fermier: "Nu avem un cadru legislativ care să încadreze un asemenea gen de fermă. Trebuie să demonstrezi că ai cumpărat materialul genetic dintr-o fermă certificată genetic. Nu există în România. Pentru a face import de material genetic, te mănâncă sfinţii."
Lipsa cărnii bio se simte în restaurante.
Oana Conată, manager restaurant: "Hai că legume mai găsim, lactate mai găsim, dar la carne - de exemplu - este dezastru. La carne este aproape absent produsul şi în mod real nu ai de unde să le iei."
Pentru că autorităţile nu îi ajută suficient pe fermieri să obţină certificările, mulţi renunţa să facă agricultură bio.
Cererea pentru astfel de produse este însă în creştere. Un studiu făcut de platformă care comercializează doar mărfuri BIO indică un plus la vânzări de 30 la sută - faţă de anul precent.
Trendul este vizibil peste tot în Europa. În Danemarca, de pildă, 9 la sută dintre produsele vândute sunt bio - iar un procent aproape similar se înregistrează şi în Luxemburg. Mari comsumatori de produse bio sunt şi nemţii sau elveţienii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!