Guvernul Tudose se laudă cu investițiile din 2017 care sunt, de fapt, ale privaților. Reacția economiștilor
Guvernul se lauda cu investiţiile din economie anul acesta, dar omite să spună că meritul este al privaţilor şi nu al statului.
Cabinetul condus de Mihai Tudose s-a concentrat în 2017 mai mult să plătească salariile, pensiile şi ajutoarele promise.
Economiştii critică această strategie, despre care spun că pune în pericol bunăstarea romanilor. Iar asta se vede în lipsa autostrăzilor, în spitalele fără medici şi medicamente şi în şcolile fără manuale, care stau să cadă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu o listă de promisiuni electorale lungă, realizările de anul acesta ale guvernului PSD indică restante uriaşe la infrastructură, sănătate şi educaţie. Adică tocmai în domeniile anunţate de Guvern ca fiind ''prioritare''.
De exemplu, anul acesta s-au dat în folosinţă doar 15 kilometri de autostradă, pe un lot din Lugoj-Deva. Asta deşi Guvernul a promis de șase ori mai mulţi.
"Până la sfârşitul anului să putem să deschidem 90 de km de autostrada funcţionali'', declara Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, în luna martie a acestui an.
Şi în Sănătate s-a construit mult pe hârtie. S-a tot vorbit despre noi spitale regionale, dar şi despre reabilitarea celor vechi. Iar în educaţie au fost promise şcoli şi grădiniţe, însă lucrările abia au demarat. Nici uriaşul Fond de Investiţii al statului nu există altfel decât ca proiect.
Datele oficiale arata că în primele 10 luni cheltuielile pentru investiţii făcute de stat au fost de 15 miliarde de lei, cu 25% sub cele din aceeaşi perioadă a lui 2016.
S-a ajuns în această situaţie după ce, la ambele rectificări bugetare s-au luat bani, culmea, de la ministerele care ar fi trebuit să facă cele mai mari investiţii - Transporturi şi Dezvoltare. S-au dat mai mulţi bani pentru salarii, pensii şi ajutoare.
Guvernul s-a ţinut de planul de a acorda 2% din Produsul Intern Brut Armatei, dar investiţiile în înzestrarea ei au fost demarate după presiunile făcute de americani.
Premierul Mihai Tudose se lăuda pe Facebook cu o creştere a investiţiilor de aproape 4%. Dar grosul acestor investiţii vine de la sectorul privat, nu de stat.
Anul acesta, Guvernul PSD a plusat faţă de fostul Cabinet tehnocrat şi a anunţat investiţii de 4,8% din PIB, dar până acum a realizat puţin peste 3 procente. Cu investiţii publice mult diluate, consumul a fost motorul creşterii economice.
Pentru 2018, Guvernul şi-a propus investiţii de 38,5 miliarde de lei, adică peste 4 procente din Produsul Intern Brut.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, sanatate, infrastructura, promisiuni electorale,
Dată publicare:
08-12-2017 17:54