Proiectul unor americani a ajutat un sat de romani: obligatia familiilor care au primit cadou o vaca
Dar din dar este ideea de la care au plecat acum 60 de ani cativa soldati americani care au vrut sa-i ajute pe orfanii razboiului din Europa.
Au gasit cea mai eficienta solutie: sa daruiasca vaci de lapte taranilor saraci care la randul lor aveau sa-i hraneasca si pe copiii fara parinti. In plus, cel care a primit vaca urma sa dea mai departe un vitel unui alt sarman.
Proiectul prezent in peste 120 de tari, functioneaza deja peste asteptari si in Romania. La doi ani dupa ce 110 vaci au fost distribuite taranilor, numai doua familii nu si-au indeplinit promisiunea.
In 2011, un transport cargo debarca la Timisoara o cireada rasa Holstein-Fritz. De emotie, o vaca gestanta a fatat la aterizare. "Eram sceptici, ca nu s-a intamplat la noi in zona sa vina asa cu o vaca picata din cer" a povestit familia Matis.
Familia Matis e mandria comunitatii Rasca din Cluj, unde taranii saraci, dar gospodari au primit atunci cate o vaca irlandeza.
Calin Sahleanu, Director de programe: Cand v-am dat noi vacuta aveati una.
Familia Matis: Acum am ajuns la 16 bucati.
Reporter: Cat de mult lapte face?
Angela Matis: Pana la 30 de litri.
Reporter: Si baltatele noastre?
Angela Matis: 17, 16... maxim 18.
Romania saraca nu trebuie sa fie "saraca Romanie" si daca primesti o mana intinsa trebuie, la randul tau, sa intinzi o mana.
Beneficiarii proiectului american s-au invoit prin contract sa dea prima vitica fatata unei alte familii sarmane. Abia atunci vaca primita initial intra in proprietatea lor.
Mariana Maniu, beneficiar: Acum asteptam sa fete vitica si sa vedem cine se bucura de ea, cum ne-am bucurat noi.
Reporter: V-ati gandit cui i-o dati?
Mariana Maniu, beneficiar: Nu inca, dar multi ne intreaba nu ne-o dai noua?
Mojar sau Negruta a fost printre cele 110 vaci care au facut primul desant aerian cu bovine, acum doi ani. Pe atunci, Mariana avea o fetita mica si un bebelus de 4 luni. Contractul s-a semnat inainte de Craciun.
"In aceasta comunitate, doar 2 familii nu si-au indeplinit clauzele din contract. Rata de succes este cam aceeasi, la nivel mondial", spune Laura Manciu, Coordonator de comunicare Heifer Romania.
Pe langa obligatia de a da mai departe o vaca, taranii trebuie sa cedeze o cota de lapte unui orfelinat din zona.
Cine credea ca laptele poate crea si o comunitate sanatoas si ca poate intari crezul taranilor ca isi vor putea hrani cu munca lor si nepotii?