Legea martiala, instituita in Filipine din cauza ISIS. Duterte s-a intors de urgenta din Rusia si a cerut ajutorul lui Putin
Cativa extremisti, care sunt afiliati jihadistilor Stat Islamic, si-au impus forta in orasul Marawi din Filipine, determinandu-l pe presedintele tarii sa anuleze intalnirea cu Vladimir Putin.
Grupului islamist Maute au intrat in biserica "Maica Domnului ajuta-ne" din insula Mindanao, Filipine. Jihadistii au luat ostatic preotii si personalul bisericesc, printre care se numara si parintele Chito.
Incidentul a starnit reactii negative in Filipine, unde presedintele Rodrigo Duterte a instaurat lega martiala, timp de 60 de zile cat ii permite Constitutia. Legea martiala nu va viza intreaga tara, ci va fi aplicata numai in Mindanao, inclusiv in Basilan, Sulu si Tawi-tawi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ei ne-au amenintat ca vor ucide ostaticii, daca fortele guvernamentale chemate impotriva lor nu sunt retrase", a declarat Arhiepiscopul filipinez Socrates Villegas.
Arhiepiscopul filipinez sustine ca extremistii au dus ostaticii intr-un loc secret, nemaistiind nimic de ei.
Atacul s-a produs in timpul slujbei. "In momentul capturarii sale, parintele Chito a fost in indeplinirea slujirii sale ca preot. Nu era un luptator. Nu purta arme. Nu a fost o amenintare pentru nimeni. Captura lui si cea a apropiatilor sai incalca orice norma a unui conflict civilizat", a spus Arhiepiscopul Villegas.
Presedintele statului filipinez a declarat ca se impune instituirea legii martiale, dupa evenimentele petrecute marti noaptea, atunci cand islamistii au facut mai multe victime in orasul Marawi si au fost implicati in lupte mortale cu fortele de ordine.
Ministrul Apararii, Delfin Lorenzana, sustine ca doi soldati si un ofiter de polite au fost ucisi, iar alte 12 persoane au fost ranite in altercatii.
"Intregul oras Marawi este negru. Nu exista nicio lumina, iar acolo sunt prezenti lunetisti ai gruparii radicale Maute peste tot in jur", sustine Lorenzana.
"Niciun civil nu se deplasează pe strazi. Sunt toti in casele lor, dar exista mai multe case care au fost arse", a spus el.
Guvernul i-a indemnat pe civili sa ramana in casele lor sau sa paraseasca zona, daca considera ca asa ar fi in siguranta.
Armata a fost intarita cu 500 de soldati, care patruleaza strazile orasului, insa actiunile lor, spun oficialii, ar fi blocate de rebelii Maute.
Primarul Marawi Marajul Usman Gandamra a refuzat sa confirme situatia de criza privind capturarea clericului si a apropiatilor sai, insa a insistat asupra faptului ca autoritatile au situatia sub control. In plus, primarul sustine ca oferit sprijin militarilor pentru "a aduce pacea si ordinea in oras."
Purtatorii de Cuvant ai politiei si militarii nu au comenta cele intamplate.
Luptele de la Marawi au izbucnit marti, cand fortele de securitate au perchezitionat o casa pe care o credeau Islinon Hapilon, liderul infamiei grupului de rapiti Abu Sayyaf si sefului filipinez al ISIS, se ascundea.
Presedintele tarii insista asupra lupte impotriva terorismului, afirmand ca sporirea influentei Statului Islamic in zona a devenit prima amenintare de securitate a tarii, iar instituirea legii martiale este indispensabila in situatia data.
Statele Unite il catalogheaza pe Hapilon drept unul dintre cei mai periculosi teroristi din lume, oferind o recompensa de 5 milioane de dolari pentru capturarea sa.
Mai mult de 100 de pistolari au raspuns raidului prin arderea cladirilor si efectuarea altor tactici diversionale, potrivit secretarului de stat Delfin Lorenzana.
Grupul Maute, numit dupa cei doi frati pe care il conduc, isi desfasoara activitatea langa Marawi.
Legea martiala ii permite presedintelui sa "cheme la arme fortele pentru a preveni si suprima violentele ilegale, invazile si rebeliunile." De asemenea, fortele de ordine pot aresta militanti suspecti pe care ii pot retine maxim 3 zile fara nicio motivare. Pentru a se ocupa de criza din tara, presedintele si-a anulat vizita cu omologul sau rus Vladimir Putin, caruia ii cere ajutorul in lupta impotriva islamistilor radicali.
"Presedintele se afla in timpul unei intalniri cu Prim-ministrul rus Dimitri Medvedev, care s-a vazut nevoit sa paraseasca Rusia", sustine Secretarul de Afaceri Straine, Alan Peter Cayetano. Oficialul sustine ca oficalii rusi au inteles situatia.
"Ei au inteles ca presedintele trebuie sa se intoarca in Filipine", adauga secretarul.
Sursa: ABC News
Etichete: vladimir putin, isis, Filipine, biserica catolica,
Dată publicare:
24-05-2017 13:55