Proiect de lege: Casa Regala primeste Palatul Elisabeta pe 99 ani si bani din buget, dar trebuie sa prezinte un raport anual

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08
Regele Mihai si Principesa Margareta

Un proiect de lege initiat de Secretariatul General al Guvernului prevede recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei ca pozitie de demnitate publica, intre atributiile caruia se afla si adoptarea Statutului Casei Regale a Romaniei.

Casa Regala a Romaniei ar putea avea personalitate juridica si, astfel, va putea primi bani si de la bugetul de stat pentru cheltuieli. In plus, Palatul Elisabeta va putea fi folosit, gratuit, de familia regala timp de 99 de ani, iar Seful Casei Regale va primi, lunar, indemnizatie ca orice alt fost sef de stat.

Asa se arata in proiectul de lege privind statutul Coroanei Regale, initiat de Secretariatul General al Guvernului. In acelasi text este reglementat si statutul Sefului Casei Regale care ar putea fi de demnitate publica si care va fi recunoscut printr-o declaratie comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

In serviciul familiei regale vor fi 20 de angajati platiti tot de stat. Odata adoptata legea, Casa Regala va trebui sa prezinte, anual, in fata Legislativului, un raport despre activitatea sa din anul precedent. Actul normativ va fi depus in parlament saptamana viitoare.

"Proiectul de lege incadreaza predictibil activitatea publica a Casei Regale si stabileste o metoda constitutional valida de recunoastere a Sefului acesteia la momentul intrarii in vigoare a legii. Toate aceste activitati vor fi sub controlul Parlamentului, Seful Casei Regale depunand anual un raport in acest sens", se arata in expunerea de motive a proiectului normativ.

De asemenea, se apreciaza ca masurile adoptate "sunt necesare pentru continuarea activitatii unei institutii simbol al carei conducator a fost sef al statului timp de 81 de ani din istoria constitutionala a Romaniei iar din 1947 pana astazi reprezinta un reper de moralitate, continuitate si reprezentativitate a natiunii si a valorilor sale".

Guvernul considera ca impactul social al promovarii unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul ca, beneficiind de personalitate juridica si de mijloace de colaborare mai stransa cu statul, Casa Regala va putea sa-si continue si sa-si extinda activitatile publice in folosul Romaniei.

In expunerea de motive se mai arata ca legea e conforma cu Constitutia Romaniei "deoarece in continutul sau normativ nu se instituie privilegii si nu tinde la revizuirea Constitutiei sub aspectul formei de guvernamant".

Seful Casei Regale a Romaniei este recunoscut la momentul intrarii in vigoare a legii prin Declaratie a celor doua Camere reunite ale Parlamentului, se mai arata in documentul citat.

Familia Regala a Romaniei primeste cu incredere proiectul de lege privind Casa Regala

Familia Regala a Romaniei a precizat joi ca primeste cu incredere proiectul de lege privind Casa Regala, pus in dezbatere publica de catre Guvern. "Initiativa prezentata are ca scop consolidarea pe termen lung a rolului Casei Regale a Romaniei in societate, prin recunoasterea personalitatii sale juridice. Aceasta initiativa este rezultatul unui dialog constant cu Guvernul Romaniei si intruneste acordul Familiei Regale, al Guvernului si al partidelor parlamentare, care au fost consultate de catre Custodele Coroanei", a precizat joi, pentru Agerpres, Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui.

Casa Majestatii Sale Regelui invita toti cetatenii interesati sa participe la dezbaterea publica organizata de initiatorul proiectului de lege, dezbatere care va fi dezvoltata in procedura din cadrul Parlamentului. Potrivit sursei citate, "reprezentantii Casei Majestatii Sale Regelui se afla intr-o stransa colaborare cu aparatul tehnic al Guvernului pentru ca, la finalul perioadei de dezbatere publica, sa prezinte public clarificari despre aspectele fata de care cetatenii isi exprima interesul".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO