Experimentul "Carpinis", locul unde elvetienii dau 2 mil. euro pentru educarea tiganilor din Romania
Satui de problemele pe care le fac tiganii in strainatate, dar si in tara, sefii Politiei Romane au pus la punct un proiect pentru educarea lor, proiect finantat cu doua milioane de euro de catre elvetieni.
Politistii de proximitate vor ajunge in zonele rurale, acolo unde sunt cele mai multe comunitati de rromi.
In comuna Carpinis din judetul Timis locuiesc 600 de tigani, insa putini dintre ei mai sunt in tara. Helmut povesteste ca primeste bani de la fratii lui plecati la munca in strainatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-Asta e calul din Austria. Avem acte, tot pe el.
-Ce faceti cu el?
-Il tinem de frumusete.
-Nu il puneti la caruta?
-Nu.
"Lucreaza in ce domeniu gasesc. Gasesc la animale, la agricultura. Nu la fier vechi ca nu suntem tigani inapoiati" spune o localnica.
In asfel de comunitati in cel mai scurt timp vor merge politisti pregatiti de psihologi si profesori de istorie. Agentii vor incerca sa stea de vorba cu tiganii, ca sa-i ajute sa se integreze in societate.
"Trebuie sa prevenim, sa cunoastem din fasa preocuparile, intentiile si toate aceste chestiuni nu se pot face decat numai prin apropiere de comunitatea respectiva. Politistii nostri trebuie sa fie familiarizati cu elemente de cultura, traditii, care sunt extrem de interesante", spune comisar sef Mihai Pruteanu.
Un proiect inedit a inceput intr-o comunitate de tigani, unde prin intermediul povestilor, voluntarii incearca sa-i convinga pe adulti sa-si lase copiii la scoala.
13 mamici si doua bunici vin in fiecare joi sa se intalneasca si sa invete o poveste noua. Apoi, femeile merg acasa si le citesc sau povestesc copiilor. Voluntarii cred ca prin lectura, vor reusi sa-i atraga la scoala pe cei mici.